Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Rudy Kousbroek, een autoriteit inzake moderne literatuur
0 Reacties
Voor abonnees

Rudy Kousbroek, een autoriteit inzake moderne literatuur

(K.D. Beekman) Ons Erfdeel - 1990, nr 4, pp. 514-521

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Kousbroek is een criticus-essayist die in het Nederlandse culturele circuit als een institutie wordt beschouwd. Hoewel hij zelf debuteerde met twee bundels experimentele poëzie, zou hij het dichterschap snel verlaten, omdat hij zijn dichtwerk ondermaats vond. In 1981 verscheen van zijn hand \Vincent en het geheim van zijn vaders lichaam\", een experimentele roman. In aansluiting hierop wordt Kousbroeks proza-werk besproken, dat een grote verwantschap vertoont met dat van Max Ernst - zij het dat bij Kousbroek het accent meer ligt op het taalspel. Zoals blijkt uit zijn diverse bundels \"Anathema's\" gaat Kousbroeks interesse als theoreticus uit naar experimentele literatuur, waarbij het thema van de transformatie (als taalspel) en het fenomeen van de zelfverwijzing ruime aandacht toebedeeld krijgen. Vooral oudere experimentele auteurs als Queneau, Roussel en Ernst dragen Kousbroeks voorkeur weg, vanwege hun gevoel voor taal en humor."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.