Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Roelof ten Napel ontvangt Grote Poëzieprijs 2022 voor ‘Dagen in huis’
0 Reacties
© Annelies Verhelst
© Annelies Verhelst © Annelies Verhelst
literatuur

Roelof ten Napel ontvangt Grote Poëzieprijs 2022 voor ‘Dagen in huis’

De Grote Poëzieprijs 2022 gaat naar Roelof ten Napel, een dichter die volgens de jury ‘tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is’. De gedichten in zijn winnende bundel ‘Dagen in huis’ zijn ‘lyrisch maar helder, tijdloos én actueel’ en ‘zowel meditatief als speels’.

Dichter, schrijver en essayist Roelof ten Napel (1993) schreef met Dagen in huis (Hollands Diep, 2021) een bundel die de jury van de Grote Poëzieprijs zo raakte “dat we hem aan al onze vrienden cadeau willen doen”, schrijft ze in haar verslag over de winnaar. Hij ontvangt een geldbedrag van € 20.000.

De bundel van Ten Napel staat vol waarnemingen en observaties die telkens het vertrekpunt vormen voor een nauwgezet poëtisch onderzoek. “Dat tastende heeft niet alleen iets kalmerends en geruststellends, maar wekt ook bewondering op”, vindt de jury.

Dat zoekende viel ook recensent Koen Schouwenburg op in zijn bespreking van Ten Napels vorige bundel In het vlees (2020), die in 2021 de longlist van Grote Poëzieprijs haalde: “De literatuur van Ten Napel is filosofisch, hij is niet bang om te vragen, te twijfelen en vooral: te benadrukken dat elke gedachte voorlopig is en elk moment ongeldig kan worden verklaard.”

In het nu bekroonde Dagen in huis “treed je binnen in een wereld die je herkent, maar die tegelijkertijd ook nieuw voor je is. Deze poëzie is sereen en reflexief zonder dat ze ook maar ergens saai wordt”, meent de jury, die bestond uit Elke Brems (voorzitter), Vicky Francken, John Jansen van Galen, Maarten Moll en Xavier Roelens. Zij kregen 90 dichtbundels ter beoordeling binnen.

Naast Ten Napel waren ook deze dichters genomineerd: Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact); Virgula van Sasja Janssen (Querido); Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek) en Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers).

Roelof ten Napel is naast dichter ook romancier. We bespraken zijn eerste twee romans: Constellaties (2014) en Het leven zelf (2017).

De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar en is sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs als een toonaangevende prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel. Vorige jaren ging de prijs naar Liesbeth Lagemaat (Vissenschild), Vrouwkje Tuinman (Lijfrente) en Radna Fabias (Habitus).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.