Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Robopaten in het werk van Ward Ruyslinck
0 Reacties
Voor abonnees

Robopaten in het werk van Ward Ruyslinck

(Paul van Aken) Ons Erfdeel - 1989, nr 3, pp. 389-395

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 1972 verscheen het boek 'Robopaten' van Lewis Yablonsky, dat twee jaar later in het Nederlands werd vertaald. Met de term robopaat wou Yablonsky mensen beschrijven wier ziektebeeld robotachtig kan genoemd worden, voor wie gevoelens uit den boze zijn en conformistisch gedrag de belangrijkste norm is - hij onderscheid zo'n acht kenmerken die de robopaat typeren. Op basis van die kenmerken komt de auteur tot de bevinding dat Ward Ruyslinck bewust of onbewust de robopaat een plaats heeft gegeven als personage in zijn romans, maar dat betekent daarom niet dat Ruyslincks beschouwing door en door pessimistisch is. Erkenning van de robopaat is immers niet hetzelfde als aanvaarding ervan en ook dat is de boodschap van Ruyslincks romans.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.