Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Rijsel2004, Rijsel3000
0 Reacties
Lille3000 - Bombaysers, 2006
Lille3000 - Bombaysers, 2006 Lille3000 - Bombaysers, 2006
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
kunst

Rijsel2004, Rijsel3000

De erfenis en het model

Toen in november van 2004 een einde kwam aan het succesvolle Europese culturele jaar van Rijsel, werd onmiddellijk gezocht naar een manier om deze dynamiek voort te zetten. Lille3000 werd opgericht en kende inmiddels al vier verschillende edities.

Rijsel, 6 december 2003. De stad lijkt wel een gedaanteverandering te hebben ondergaan in de droge, maar vrij heldere winterkou. In een paar uur tijd werden de verkeersvrije centrumstraten ingepalmd door een steeds dichtere menigte. Kort voor het vallen van de duisternis maakt de rue Faidherbe, die naar het station Lille Flandres loopt, een diepe indruk op de toeschouwer: Jean-Claude Mézières (tekenaar van sciencefictionstripheld Ravian) richtte er de voorbije dagen zijn monumentale bogen op. Eerste beelden van het openingsfeest van Lille2004, Culturele hoofdstad van Europa, een belangrijke gebeurtenis die gedurende meer dan twee jaar werd voorbereid en nog lange tijd een stempel zal drukken op de stad en haar imago.

Het startsein werd dus niet gegeven tijdens het Witte bal van 6 december, een idee van Alain Fleischer, hoofd van Le Fresnoy (de Nationale Studio voor hedendaagse kunsten van Tourcoing), dat aanknoopte bij de dromerige sfeervolle avonden die Man Ray in de jaren 1920 op touw zette. Integendeel, de uitzonderlijke voorstellingen die gedurende elf maanden te zien waren in Rijsel, een deel van de metropool en de regio Nord-Pas-de-Calais en hebben gezorgd voor een andere kijk van Frankrijk en het buitenland op het Franse Noorden – ‘Lille, the place to be’ luidde een titel in een groot Amerikaans magazine – hebben daadwerkelijk een nieuwe culturele dynamiek teweeggebracht, waarvan de eerste contouren al vanaf midden jaren zeventig werden uitgezet. Of liever, er werd een tot dat ogenblik weinig verkende dimensie aan toegevoegd: naar aanleiding van Lille2004 werd een cultureel, feestelijk evenementenprogramma op touw gezet dat de stedelijke ruimte zou inpalmen en waarvan de eerste, meesterlijke verwezenlijking dit feest van 6 december was. Voor het eerst werd een nooit geziene reeks middelen ingezet – met praalwagens en straattheaterpersonages, lichtprojecties op gebouwen, vuurwerk van Groupe F, dj’s die de hele nacht speelden. Naar verluidt kwamen voor de gelegenheid naar schatting 600.000 à 700.000 mensen bijeen in Rijsel (een record in zijn genre, en in de stad die jaarlijks de bezoekers aan de grote Braderie over de vloer krijgt, wil dat wat zeggen.)

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.