Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Revolutie in de Nederlanden
0 Reacties
Voor abonnees

Revolutie in de Nederlanden

(Ernst H. Kossmann) Ons Erfdeel - 1989, nr 1, pp. 81-88

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De herdenking van de Franse Revolutie van 1789 is de aanleiding tot een beschrijving van de situatie in de Nederlanden. De auteur plaatst de iets vroeger gesitueerde lokale opstanden - De Brabantse Revolutie in de Oostenrijkse Nederlanden en de Patriottenbeweging in Nederland - in perspectief en vergelijkt ze met elkaar. Men kan een zekere parallellie aantonen tussen de gebeurtenissen in Noord en Zuid, maar in de volgende periode, waarin beide onder de directe invloed van de Franse Revolutie komen te staan, vallen enkel grote verschillen te constateren. Na de nederlaag van Napoleon in 1813 heeft zich zowel in het Noorden als in het Zuiden een grote verandering voltrokken, maar in geen van beide heeft de revolutie in de instellingen zich tot een diepgaande sociale revolutie geïnterioriseerd. Dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden er in de periode 1815-1830 niet in slaagt een leidende rol te spelen, wordt als een van de effecten van de revolutionaire periode geïnterpreteerd.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.