Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reis rond de wereld op sandalen. 'De wereldwandelaars' van Wim Willems
1 Reacties
© Archief Bram Mossel / Querido
© Archief Bram Mossel / Querido © Archief Bram Mossel / Querido
Voor abonnees
recensie
geschiedenis

Reis rond de wereld op sandalen. 'De wereldwandelaars' van Wim Willems

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog geloofden drie Nederlandse vrienden dat ze van de wereld een betere plek konden maken door eromheen te wandelen en in het Esperanto de socialistische boodschap uit te dragen. Naïef? Misschien, maar toch ook sympathiek.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

a.p.h.geurts

Mooi dat er aandacht is voor de wereldwandelaars!

Marie Zwarts (met een s) maakte trouwens al voor de reis deel uit van de vriendengroep, schrijft Bram in zijn verslag van de reis uit 1917 (p. 18). Ze reisde niet zozeer haar verloofde achterna, maar voegde zich zoals gepland bij de groep. De reden dat ze pas vanaf Wenen mee kon wandelen, was dat ze nog door een arbeidscontract aan Nederland gebonden was geweest. Die Nederlandse vrienden die geloofden dat ze van de wereld een betere plek konden maken, dat waren er niet drie, maar vier.

Brams tekeningen zijn online te bewonderen bij het Joods Historisch Museum: https://jck.nl/nl/longread/wereldwandelaars .

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.