De vierdelige podcast Kinderen van het ABN vertelt het naoorlogse verhaal van Vlamingen en hun taal. Taalexpert Miet Ooms zoekt een antwoord op de vraag hoe het Nederlands de plaats van het Frans heeft ingenomen in het openbare leven en waarom de discussie over de taalnorm nooit is verstomd. In de slotaflevering vertellen ‘gewone’ mensen wat ze spraken in hun omgeving en onder elkaar. Ze vertellen het verhaal van hun taal: hun Nederlands, hun dialect, hun variëteit, en welke rol het Nederlands in hun leven speelt.
Er is veel gebeurd sinds de Tweede Wereldoorlog. Taalwetgeving, ABN-campagnes, radio- en televisieprogramma’s: die eerste decennia werd veel tijd en energie besteed aan de promotie van het Algemeen Beschaafd Nederlands. Vanaf de jaren tachtig veranderde de focus, van Algemeen Beschaafd naar Algemeen Belgisch-Nederlands. Hoe dat in zijn werk ging, hoorden we in de vorige afleveringen.
De volledige aflevering kun je beluisteren via Spotify, Soundcloud, Google Podcasts en Apple Podcasts.
In deze aflevering komen de ‘gewone’ mensen aan het woord. Zij vertellen hoe hun omgeving eruitzag in hun jeugd, wat ze spraken op school en onder elkaar, wat ze meekregen van die acties en welke rol het Nederlands in hun leven gespeeld heeft en nog steeds speelt.
De volgende mensen komen aan het woord: Jan Goossens, Joop van der Horst, Louis Goos, Jozefa Goos, Lène Houben, Jos Van De Poel, Annie Van Avermaet, Anneliese Stultiens, Johan Schonkeren, Marc Goos, Ludo Beheydt, Caroline Stultiens, Maurice Ooms, Luk Goos, Hans Surmont, Joris Ooms, Liesbet Depreeuw, Sven Schelfout, Cindy Mertens en Jasmijn Van Hoof.
Extra's
Lees hier de transcriptie van deze aflevering.
Ter lering en vermaak kun je hier kijken naar een aflevering van de VRT-documentairereeks Histories over de Schoolstrijd van 1954 tot 1958. En bekijk hier een aflevering van de Universiteit van Vlaanderen-reeks over citétaal. Meer info over tussentaal en dialecten vind je op Dialectloket; op deze pagina werpt de Taalunie een nadere blik op het Nederlands anno 2021.
Een streepje muziek als uitsmijter? Bekijk de clip voor ‘Wa Make’ van de Genkse rapper Don Luca:
Een verhaal in vier afleveringen
In de vorige aflevering leerden we hoe de taalverhouding tussen Vlaanderen en Nederland op twintig jaar tijd veranderde, en hoe de focus in Vlaanderen verschoof van Beschaafd Nederlands naar Belgisch-Nederlands.
Bekijk hier de volledige reeks.
Kinderen van het ABN
Kinderen van het ABN is een productie van Miet Ooms, in opdracht van de lage landen, met steun van het Fonds Pascal Decroos, het Algemeen-Nederlands Verbond en deAuteurs.
De podcast Kinderen van het ABN kwam tot stand met de steun van Fonds Pascal Decroos, het Algemeen-Nederlands Verbond en DeAuteurs.
Creatie, concept, inhoud, voice-over en pre-montage: Miet Ooms
Sounddesign en afmixing: Lennert Jos Goos
Script doctor en klankbord: Raf Njotea
Hartelijk dank aan Visit Limburg en Don Luca (Gianluca Nobile) voor het gebruik van ‘Wa Make’.