Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Peter de Grote in Zaandam
0 Reacties
Voor abonnees

Peter de Grote in Zaandam

(Michail Fainstein en Emmanuel Waegemans) Ons Erfdeel - 1997, nr 5, pp. 720-733

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

1997 was het jaar van Peter de Grote: in Nederland en Rusland werd op grote schaal het feit herdacht dat de Russische tsaar Peter de Eerste 300 jaar geleden Nederland bezocht. Die drukte was gegrond: het was immers in Nederland dat Peter I het Westen heeft leren kennen en de inspiratie heeft opgedaan om na zijn terugkeer te beginnen met de modernisering van Rusland. Het moderne Rusland, zoals wij dat nu kennen - d.w.z. het keizerlijke of Petersburgse Rusland - in 1917 afgelost door het communistische, is het product van Peters verwestersing na zijn directe kennismaking met Nederland. Indien Peter niet naar Nederland was gekomen, had hij wellicht elders zijn inspiratie gezocht en gevonden, maar dit neemt niet weg dat Nederland trots kan zijn op de rol die het heeft gespeeld in de modernisering van Rusland.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.