Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Paul de Wispelaere. Het eindeloze verzet tegen de voltooiing
0 Reacties
Voor abonnees

Paul de Wispelaere. Het eindeloze verzet tegen de voltooiing

(Anne Marie Musschoot) Ons Erfdeel - 1992, nr 5, pp. 642-647

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Per 1 januari 1992 nam Paul de Wispelaere afscheid als hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Universitaire Instelling Antwerpen. Tegelijkertijd verschenen twee belangwekkende publikaties: \Tekst en context\", een keuze uit de ongebundelde artikelen en essays van De Wispelaere, en \"Het verkoolde alfabet\", een dagboekroman. De Wispelaere liet zich in zijn kritisch werk inspireren door de Franse Nouvelle Critique en meer in het bijzonder door Roland Barthes. Hij heeft met hem het verzet gemeen tegen de vereenzelviging met één bepaald beeld en de voorkeur voor openheid en veranderlijkheid, voor onvoltooidheid en ongrijpbaarheid. De Wispelaere cultiveert de ambivalentie, de tegenstrijdigheid, niet alleen in literaire teksten, maar ook in de eigen persoonlijkheid en in het eigen creatieve werk.In \"Het verkoolde alfabet\" vermengt hij het kritisch-essayistische en verhalende genre absoluut. Het fragmentarische karakter van het boek verantwoordt aan een bewuste keuze: De Wispelaere zweert bij de onvoltooidheid. Maar de zinnen en de fragmenten verwijzen naar een eenheid, een synthese: via taal, via het schrijven kan een wereld worden opgeroepen waarin een verloren eenheid denkbaar is, waarin een verzoenende synthese van als complementair aanvaarde tegenstellingen tot de mogelijkheden behoort. In die zin kan \"Het verkoolde alfabet\" het dagboek van de aanvaarding, van de rust worden genoemd. Paul de Wispelaere, \"Het verkoolde alfabet. Dagboek 1990-1991\", De Arbeiderspers, Amsterdam, 1992. Paul de Wispelaere, \"Tekst en context. Artikelen en essays over moderne Nederlandse en buitenlandse literatuur\", ed. K. Humbeeck en G. Wildemeersch, Universitaire Instelling Antwerpen, Antwerpen, 1992."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.