Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Passa Porta Festival brengt de literatuurfan aan het dansen en lezen
0 Reacties
© Passa Porta
© Passa Porta © Passa Porta
literatuur

Passa Porta Festival brengt de literatuurfan aan het dansen en lezen

Passa Porta Festival rolt van 23 tot 26 maart de rode loper uit voor grote namen als Nobelprijswinnares Annie Ernaux. Maar ook debutanten staan volop in de schijnwerpers met leesclubs en een heus Debutantenbal. Lees en dans met Maaike Neuville, Aya Sabi, Angelo Tijssens, Sholeh Rezazadeh en vele anderen.

Om de twee jaar haalt het internationale literatuurhuis Passa Porta grote namen uit binnen- en buitenland naar Brussel voor hét literaire festival van de Belgische hoofdstad. Niet alleen gevestigde waarden krijgen een plaats in het drukke programma, ook wie onlangs voor het eerst werk uitgaf, komt ruim aan bod.

Zaterdagavond 25 maart ligt aan de Beursschouwburg de rode loper klaar voor het Debutantenbal. In de aanloop naar die avond organiseert Passa Porta samen met de Buren en Samen lezen zes leesclubs onder de naam 'Het debuut'. Een debuterend auteur stelt er zijn of haar boek aan een kleine groep lezers voor, waarna enkele fragmenten besproken worden.

Angelo Tijssens (47) komt zijn eerste roman De randen (Borgerhoff & Lamberigts) bespreken. Hij is scenarist (onder andere van Girl en Close van Lukas Dhont) en acteur en theatermaker bij gezelschap Ontroerend Goed. In De randen vertelt hij het verhaal van een gay man die na een grotendeels liefdeloos leven de liefde tracht terug te vinden bij die ene jongen uit zijn jeugd. “Het ongemak, het onvermogen om echt te communiceren, druipt van de pagina’s”, schreef Dirk Vandenbergh. Maar dat doet hij niet met overdadig woordgebruik en overdrijving: “Tijssens hanteert een zuinige taal, vol korte zinnen en eenvoudige woorden. Vaak staat er meer niet dan wel.”

Nikki Dekker (34) leert ons in diepdiepblauw (De Bezige Bij) wat we van zeedieren kunnen leren. Dekker, die radiomaker is en daarnaast korte verhalen schrijft, publiceerde nu ook haar eerste roman. Het is een ogenschijnlijk ongestructureerde verzameling van overpeinzingen over haar gevoelsleven als biseksuele tiener en vrouw, doortrokken van parallellen met de zee en haar dieren. “De zaken die ze uit natuurdocumentaires, boeken en tv-series leert over het rijke onderwaterleven, doen haar reflecteren en dromen over haar eigen verhoudingen”, observeerde Dirk Vandenberghe in zijn recensie.

Aya Sabi (28) schreef als columniste al bij onder meer de Morgen en NTGent Magazine en bracht de verhalenbundel Verkruimeld land uit. In 2022 verscheem Half leven bij Das Mag. Haar debuutroman beschrijft het generaties overspannende trauma van een grootmoeder, een moeder en een (klein)dochter. Ze dragen allemaal de mentale littekens mee van migratie en van de samenleving, de mannen, en ook de vrouwen rond hen heen.

Maaike Neuville (39) acteerde en regisseerde al in veel prominente film- en theaterproducties. Met Zij. lanceert ze haar carrière als schrijfster. ‘Zij’, het hoofdpersonage Ada Peeters, lijkt hard op Neuville zelf. Ze vertolkt de twijfels en herinneringen die naar boven komen wanneer de actrice jaren later wordt herinnerd aan de troebele en vaak door machtsspel geregeerde relaties met (oudere) mannen. Liesbeth D'Hoker schreef in haar recensie: “Zij. zet een stap verder dan ‘het berouw om wat ooit is geweest’. Het is een geslaagde poging om met nieuwe ogen naar oude tijden te kijken.”

Nadia de Vries (33) is cultuurwetenschapper en schreef eerder al poëzie in het Engels (Dark Hour en I Failed to Swoon) en essays (Kleinzeer). De bakvis (uitgeverij Pluim) is haar debuutroman. Die vertelt het wrange verhaal van een onzichtbare vrouw die in haar jeugd is vervreemd van haar familie en de wereld. Dirk Vandenberghe schreef dat het boek met zijn “glasheldere stijl […] een zeldzame inkijk geeft in het hoofd van iemand die niet alleen de tijd, maar ook haar demonen probeert te bedwingen.”

Sholeh Rezazadeh (33) is een Iraans-Nederlandse schrijfster. In haar eerste roman De hemel is altijd paars (ambo|anthos) integreert ze het poëtische van haar moedertaal in het Nederlands, dat ze zich razendsnel meester maakte na geëmigreerd te zijn naar Nederland. Die eerste jaren in een nieuw land zijn de setting van haar boek. Eenzaamheid, het aanpassen aan een andere identiteit, nostalgie en een eigenaardige voorliefde voor bomen, vormen de rode draad. Het resultaat is “een dromerig boek, niet alleen over eenzaamheid, maar ook over de liefde voor de natuur, en hoe die dromerige, melancholische zielen helpt om dit ondermaanse leefbaar te houden”, schreef Dirk Vandenberghe in zijn recensie..

Debutantenbal

Op het Debutantenbal worden voor het eerst Nederlandstalige en Franstalige auteurs samen uitgenodigd. Radiostem Ruth Joos presenteert de avond en neemt de interviews af. Het bal begint met Connie Palmen en Antoine Wauters, twee gevestigde waarden in hun taalgebieden, die in gesprek gaan over hun eigen succesvolle debuten, zoveel jaren geleden.

Daarna volgen interviews met de zes hierboven vermelde debutanten én met Sang Young Park, Lieven Stoefs en Alara Adilow. Ze zullen voorlezen uit hun werk.

De Koreaan Sang Young Park (35) haalde de longlist van de International Booker Prize met zijn romandebuut Liefde in de grote stad (in Nederlandse vertaling uitgegeven bij Das Mag). Voordien won hij in Zuid-Korea al meerdere debutantenprijzen met korte verhalen. Het boek vertelt over het veelbewogen leven van een queer millennial in Zuid-Korea, een gevoelig thema in dat land. Hij presenteert op Passa Porta Festival exclusief zijn nieuwe roman Maak me eendimensionaal.

Lieven Stoefs (39) is een in Griekenland opgegroeide Belgische ingenieur. Hij debuteerde met Peninsula (Pelckmans). Stoefs haalt herinneringen op aan een jeugd in Griekenland en aan een gevoel van leegte en verwijdering tegenover zijn familie. In zijn roman rekent hij af met zijn afstandelijke opvoeding, maar veroordelen wil hij niet, zo zegt hij zelf in Knack. De Standaard sprak lovend over zijn “uitgekiende” stijl.

Alara Adilow (33) won nog maar pas de Herman de Coninckprijs voor haar dichtbundel Mythen en stoplichten (Prometheus). Haar debuut gaat over genderidentiteit en de ervaring van vrouwelijkheid als transvrouw, maar zit ook vol met soms nostalgische, soms wrange herinneringen aan Somalië, haar geboorteland.

De bundel heeft een sterke opbouw die elementen uit de klassieke mythologie oproept. Haar uitdagende taalgebruik laat zich niet binden door de klassieke regels van de taal.

Passa Porta Festival

Passa Porta is een internationaal literatuurhuis, een plek waar schrijvers en vertalers in meerdere talen elkaar kunnen ontmoeten in het hart van Brussel. In een artikel voor les plats pays, de Franstalige zustersite van de lage landen, typeert Aliénor Debrocq Passa Porta als volgt: “gesitueerd in een meertalige en multiculturele context, gespiegeld aan die stad waar alle talen en nationaliteiten elkaar dagelijks kruisen.”

Om de twee jaar organiseert Passa Porta een festival, naar eigen zeggen één van de grootste meertalige literaire festivals van Europa. Op de vorige editie waren Marieke Lucas Rijneveld, Max Porter en Marie Darrieussecq bij de genodigden, eerder waren ook schrijvers als Julian Barnes, Jonathan Coe, Karl Ove Knausgård en Olga Tokarzcuk te gast.

Dit jaar vervolledigen nog veel grote namen de affiche. Annie Ernaux, laureaat van de Nobelprijs 2022, wordt geïnterviewd. Lize Spit en Raoul de Jong bespreken hun novelle en essay voor de Boekenweek. Onze recensie kan je hier lezen.

Alle kandidaten voor de Boon Literatuurprijs voor fictie en non-fictie 2023 worden geïnterviewd door Bent Van Looy: Tom Lanoye (De draaischijf, recensie) en Geert Buelens (Wat we toen al wisten, recensie) zijn er op zaterdag.

Emy Koopman met Tekenen van het universum (recensie), Niña Weijers met Zelf doen (recensie) en Tülin Erkan met Honingeter (recensie) komen de dag erna aan bod.

Het volledige programma van Passa Porta Festival vind je op deze website.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.