Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Over een beroemde mythe
0 Reacties
© David Schalliol
© David Schalliol © David Schalliol
Voor abonnees
geschiedenis

Over een beroemde mythe

Wat rest er van de Spaanse invasie die onze Zuidelijke Nederlanden getekend zou hebben?

De Spaanse invasie en bezetting zou volgens heel wat bronnen een grote invloed hebben gehad op de Zuidelijke Nederlanden. Jean-Yves Méreau ontkracht deze hardnekkige mythe. Hij ontkent zelfs dat er sprake is van een Spaanse invasie en bezetting.

Op de televisie, op de radio, in de kranten, in toeristische gidsen en bovenal in de woorden van de bewoners van deze regio merkt u het meteen: de Spaanse invloed keert als een leitmotiv terug in de familienamen, de tradities, de Vlaamse architectuur, de Picardische taal en de fysieke trekken van de inwoners. Bent u klein, heeft u donker haar en kastanjebruine ogen, eindigt uw naam op “o” of “-ez”, dan kunt u ervan op aan dat een van uw verre grootmoeders gerollebold heeft met een Spanjaard. Als we sommigen mogen geloven, zelfs zeer ernstige mensen uit de politieke, economische of culturele wereld, hebben we alles aan de Spanjaarden te danken. Zij zouden dit land zijn binnengevallen, het overheerst hebben, er de hout- en vervolgens de baksteenarchitectuur hebben geïntroduceerd. Zo zijn de façades van Atrecht (Arras) en Veurne (1) schatplichtig aan de Spanjaarden. Met andere woorden, onze beschaving is Spaans en zou pas begonnen zijn met een invasie. Onze regio zou geen enkel eigen genie voortgebracht hebben voor de bezetting. De belangrijke en machtige Spaanse overheerser zou alles ondergedompeld hebben: de taal, de kunsten en de bevolking.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.