Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

OUDE DEMONEN EN NIEUWE DROMEN. Theater van Nieuw West / Marien Jongewaard
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

OUDE DEMONEN EN NIEUWE DROMEN. Theater van Nieuw West / Marien Jongewaard

(Jos Nijhof) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 107-109

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Tot de opvallendste kleine theatergezelschappen in Nederland hoort ongetwijfeld Nieuw West, genoemd naar het Amsterdamse stadsdeel waar de drie oprichters, vrienden van de mimeopleiding in Amsterdam, hun jeugd doorbrachten. De namen van tekstschrijver Rob de Graaf en mimespelers Marien Jongewaard en Dik Boutkan zijn vanaf de oprichting rond 1980 met het gezelschap verbonden gebleven, maar het is met name Jongewaard die – vaak tegen geldgebrek en ander ongemak in – zijn idealen over theater maken bleef doorduwen en die Nieuw West daarvoor consequent als podium bleef gebruiken.

Over het theater dat hij voorstaat, zegt Jongewaard in een interview: “Ik wil iets doen wat ultiem is. Veel theatermakers zijn bang voor drama, voor moralisme. Waarom? Ik wil laten zien: such is life, dat iedereen zit te janken in de zaal. Such is life, dat is waarom het draait. Dat leven zo goed mogelijk laten woeden op toneel, met zo min mogelijk ruis. Daarvoor moet je risico’s nemen, extreem durven zijn, onverantwoordelijk. (…) Er zit in jezelf heel veel conventie en dat moet ook, anders gaat de wereld naar de kloten. Maar op het toneel moet je die conventies van je afleggen.”

Het is het credo van een autonome theatermaker, die de geest vrij laat waaien en voor wie, op het podium althans, weinig tot niets immoreel, abnormaal of onbetamelijk is.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.