Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Orpheus Instituut verwerft prestigieuze bibliotheek Ton Koopman
0 Reacties
© Mark Boone
© Mark Boone © Mark Boone
kunst

Orpheus Instituut verwerft prestigieuze bibliotheek Ton Koopman

Het internationaal gerenommeerde Orpheus Instituut in Gent verwerft de prestigieuze bibliotheek van dirigent Ton Koopman, een van de pioniers van de oude-muziek. De focus van de collectie ligt op zeventiende- en achttiende-eeuwse muziek, haar culturele context en de uitvoeringspraktijk.

Ton Koopman (Zwolle, 1944) geniet wereldwijd faam als organist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en onderzoeker. Hij is een van de pioniers van de oude muziekbeweging. Zijn historisch onderbouwde interpretaties van Bach, Buxtehude en tijdgenoten zijn te beluisteren op honderden bejubelde cd's.

In de loop van zijn zestigjarige carrière heeft Koopman een indrukwekkende collectie boeken en muziek verzameld. Onder de duizenden drukken en manuscripten bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15e tot en met de 19e eeuw heeft Koopman ook duizenden moderne boeken en tijdschriften over barokmuziek en -cultuur verzameld. Veel van de boeken, zowel oude als moderne, zijn door de kunstenaar zelf uitgebreid geannoteerd, wat de collectie uniek maakt.

Dankzij het mecenaat van de Stichting Désiré Collen kan het Orpheus Instituut deze collectie naar Gent brengen. Voor de directeur van het Orpheus Instituut, Peter Dejans, is deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.

Onderzoeksgroep

Voor de ontwikkeling van een nieuwe onderzoeksgroep rond de Koopman-collectie kreeg het Orpheus Instituut de financiële steun van de Vlaamse overheid. De collectie wordt ondergebracht in het Koetshuis, dat naast het Orpheus Instituut is gevestigd. Dit achttiende-eeuwse gebouw op de historische site van d'Hane Steenhuyse wordt door de Stad Gent ter beschikking gesteld en zal de boeken van Koopman in optimale omstandigheden bewaren. Er komt ook een multifunctionele ruimte voor lezingen, seminaries, workshops en concerten die voor het publiek toegankelijk zullen zijn. De renovatie van dit historische gebouw startte in het najaar van 2019 en zal in de zomer van 2020 afgewerkt zijn.

De onderzoeksgroep Resounding Libraries, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal projecten rond de collectie ontwikkelen om innovatieve artistieke praktijken te stimuleren en nieuwe methoden te ontwikkelen binnen de ‘digital humantities’. Het Orpheus Instituut zal de collectie ook digitaal ontsluiten om ze zo beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten. Om deze ambities te realiseren zal het team in de toekomst verder worden versterkt.

Het Orpheus Instituut

Het Orpheus Instituut is sinds 1996 een toonaangevend Europees centrum voor artistiek onderzoek in de muziek. Met name de processen van het musiceren staan centraal in de activiteiten van het instituut, dat nu 35 onderzoekers telt.

Om deze kennis te bevorderen en te verspreiden organiseert het Orpheus Instituut seminars, studiedagen, workshops en masterclasses en een jaarlijkse academie. Daarnaast heeft het Orpheus Instituut ook een eigen publicatiereeks. Al deze aspecten hebben het Orpheus Instituut gemaakt tot wat het nu is: een toonaangevend Europees centrum voor artistiek onderzoek in de muziek en een invloedrijke motor voor nieuwe ontwikkelingen in de artistieke praktijk, met een impact die wereldwijd wordt gevoeld.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.