Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Op zoek naar een nieuwe canon: welke boeken doen er echt toe?
0 Reacties
Canon & co
literatuur

Op zoek naar een nieuwe canon: welke boeken doen er echt toe?

Iedereen krijgt de kans om mee te praten over een vernieuwde Nederlandstalige literaire canon. Een groep taal- en literatuurorganisaties heeft een online enquête gelanceerd en wil van jou weten: welke titels moeten op de lijst? Invullen kan nog tot 19 juni.

Eens in de zoveel tijd laait de discussie op over de Nederlandstalige literaire canon. Bestaat die eigenlijk wel? Hoeveel ‘klassieke’ werken telt de Nederlandstalige literatuur? Hoort iedereen die klassieken te kennen? Is het noodzakelijk dat middelbare scholieren de belangrijkste Nederlandstalige literaire teksten lezen?

Met die vragen organiseerde de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandstalige Letteren in 2002 een canonenquête. Nu, twintig jaar later, zijn die vragen actueler dan ooit.

Kunnen we met een canon onze klassieken behoeden voor de vergetelheid? Welke rol speelt een Nederlandstalige literaire canon in onze geglobaliseerde samenleving? En de lastigste vraag: welke werken behoren dan tot die literaire canon?

Om antwoorden te krijgen, is er nu een online enquête georganiseerd door de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandstalige Letteren, de Taalunie, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in Gent, de Raad voor de Neerlandistiek, het Platform voor de Neerlandistiek en NL LAB (dat onderzoekt voert naar ‘Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden’).

Met hun enquête (in te vullen tot 19 juni) willen deze organisaties bouwstenen aanreiken voor een nieuw debat over de canon. Dat gesprek gaat van start in de Week van het Nederlands (oktober 2022), en zal ook nadien nog breed gevoerd worden.

De enquête staat HIER, omvat dertien vragen en vraagt een tiental minuten van je tijd.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.