Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Op vakantie met een columnist. Over het werk van Piet Grijs
0 Reacties
Voor abonnees

Op vakantie met een columnist. Over het werk van Piet Grijs

(Cyrille Offermans) Ons Erfdeel - 1991, nr 4, pp. 534-545

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Piet Grijs is - naast Raoul Chapkis, Stoker, Battus en nog een paar andere - het pseudoniem van Hugo Brandt Corstius, die zijn ware naam hoofdzakelijk gebruikt voor wetenschappelijk taalkundig werk. Het oeuvre van Grijs als columnist wordt hier uitgebreid besproken aan de hand van zijn vele publicaties - hij debuteerde b.v. met drie boeken van Raoul Chapkis tegelijk. Al doende wordt een definitie gegeven van het genre, evenals een typering - in termen van \ongeduld\", dat leidt tot een compactheid van stijl en vorm en tot een grote mate van voortvarendheid - en een verdere onderverdeling in b.v. \"scheldstukken\" en \"pastiches\". Naar het einde toe komt Battus aan de orde, het pseudoniem waaronder Brandt Corstius zijn formalistische obsessie voor de taal uitleeft en tot slot worden ook de literaire opvattingen van Piet Grijs besproken, zoals die tot uiting komen in zijn besprekingen van literair werk."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.