Op de shortlist van de Boon 2025 staan onder meer de Claus-biografie, een graphic novel, een debuutroman en een essaybundel
De Boon-prijs voor het beste Nederlandstalige boek wordt in maart 2025 voor de vierde keer uitgereikt. Vandaag maakten de twee vakjury’s hun shortlist bekend voor de categorieën ‘kinder- en jeugdliteratuur’ en ‘fictie en non-fictie’.
Dinsdag 25 maart 2025: die dag weten we wie de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur ontvangt. De winnaars van deze Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken ontvangen dan elk €50.000.
De vakjury’s van beide categorieën hebben hun shortlist met telkens vijf titels bekendgemaakt. Je vindt ze hieronder, met een link naar onze recensie.
Shortlist Boon voor fictie en non-fictie
Brecht Evens – ‘De Bondgenoten’ (Oogachtend)
Deze graphic novel gaat over de biologerende vader-zoonrelatie tussen een arrogante kunstkenner-chirurg-wetenschapper en zijn spartaans getrainde nazaat, Arthur, die alsnog vol adoratie blijft voor de man die zijn wereld verengt. Thematisch en ruimtelijk maken de feestjes en het stedelijke leven uit eerder werk plaats voor “huiselijkere” sferen. Maar de zoektocht naar geborgenheid blijft en is hier als het ware nog beklemmender (want verraderlijker).
Lees meer in ons portret van Brecht Evens
© Oogachtend
Thomas Heerma van Voss – ‘Het archief’ (Das Mag)
Vermakelijk zijn ze, al die verwikkelingen rond het literaire tijdschrift Arabesk. Maar Thomas Heerma van Voss’ vierde roman kruipt pas echt onder de huid wanneer het hoofdpersonage in deel twee bij het ziekbed van zijn zwijgzame vader zit. Het archief is een evenwichtsoefening die de auteur glansrijk doorstaat, schrijft Lise Delabie in deze recensie.
© Merlijn Doomernik
Safae el Khanoussi – ‘Oroppa’ (Pluim)
In haar debuutroman laat Safae el Khannoussi op uitbundige en weelderige wijze een kant van ons continent zien die voor velen onbekend is: die van de verschoppelingen en de verweesden. Op een ingenieuze manier verweeft ze in Oroppa hun verhalen met elkaar, schrijft Dirk Vandenberghe in deze bespreking.
Melanie Reumers – ‘De wereld een lichaam’ (Van Oorschot)
Bespreking volgt.
Mark Schaevers – ‘De levens van Claus’ (De Bezige Bij)
In zijn langverwachte en lijvige biografie van Hugo Claus is het Mark Schaevers er vooral om te doen de realiteit achter de fantasie bloot te leggen. Komt Claus, voor wie de leugen de brandstof van zijn verbeelding was, daarmee dichterbij, vraagt Cyrille Offermans zich af.
Dit is de jury van de Boon voor fictie en non-fictie: Els Dottermans, Karl Van den Broeck, Pieter Coupé, Robin Goudsmit, Silvie Moors en Steffie Van Neste.
Shortlist Boon voor kinder- en jeugdliteratuur
Evelien De Vlieger & Jan Hamstra – Het grote kippenboek (Lannoo)
Ludwig Volbeda – Oever (Querido)
Ted van Lieshout – Ommouw me (Leopold)
Gerda Dendooven – Waar is Winter? (Querido)
Aline Sax – Wat ons nog rest (Salto – Standaard Uitgeverij)
Dit is de jury van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur: Elisabeth Lucie Baeten, Brenda Vanhoutte, Jen de Groeve, Liesbeth Elseviers, Mahat Arab en Veerle Vanden Bosch.
In de categorieën ‘kinder & jeugd’ en ‘fictie & non-fictie’ wordt telkens ook een publieksprijs uitgereikt. Vanaf nu kunnen lezers stemmen voor hun favoriete titel op de shortlist. Op 25 maart komen we tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Schouwburg in Leuven te weten welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen.
© Bob Van Mol
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.