Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Onze kijk op het koloniale verleden is aan herziening toe
0 Reacties
Voor abonnees
Postkoloniaal België en Nederland
samenleving
geschiedenis

Onze kijk op het koloniale verleden is aan herziening toe

De Belgische kolonisatie was in wezen gekenmerkt door geïnstitutionaliseerd geweld, dwangarbeid, uitbuiting van de werkende bevolking en rassendiscriminatie, schrijft historicus Guy Vanthemsche. De historische waarheid is dus grotendeels bekend. Maar hoe België daarmee omging en omgaat, daarover valt nog veel te onderzoeken en debatteren, want: ‘De koloniale clichés zitten als het ware vastgeroest in ons geheugen.’

Het Belgische koloniale verleden wekt al ettelijke decennia debatten en polemieken op, die soms letterlijk de openbare ruimte in beslag nemen. Vaak zijn ze gericht op de aanwezigheid van monumenten uit de koloniale tijd, die op een min of meer expliciete manier de verdediging opnemen van de Belgische activiteiten in Congo. De voorbeelden zijn legio, ik wil ze hier niet allemaal opsommen. In dit korte essay tracht ik aan de hand van een paar algemene beschouwingen de oorsprong en reikwijdte van de malaise rond het Belgische koloniale verleden te duiden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.