Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Onverteerd verleden. Over de geschiedschrijving van collaboratie en repressie
0 Reacties
Voor abonnees

Onverteerd verleden. Over de geschiedschrijving van collaboratie en repressie

(Luc Huyse) Ons Erfdeel - 1990, nr 2, pp. 239-243

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Lode Wils schreef een boek over de repressie, waarbij hij uitgaat van de centrale stelling dat de politieke geschiedenis van België kan beschreven worden als een nooit-eindigende botsing tussen katholieken en vrijzinnigen. De auteur van het artikel stelt dat hier zeer veel tegenin te brengen is. Wils ziet in zijn boek de tegenstellingen binnen één kamp over het hoofd. Hij gaat er ook van uit dat de antiklericale groep een weloverwogen plan de campagne had. En hij verliest ook de autonomie van het gerechtelijk systeem uit het oog. Tot slot beperkt Wils zich tot slechts één vorm van repressie, die van de overheid, terwijl de volksrepressie en de zuivering van particuliere organisaties niet aan bod komen. Wils heeft gepoogd de mythe van de repressie te ontsluieren, maar hij heeft ze vervangen door een andere. (Antwoord van L. Wils aan L. Huyse in Ons Erfdeel, nr. 4, 1990, XXXIII, pp. 617-618)

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.