Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

O=F(E-S). Wim Crouwel, tijdloos ontwerper van de twintigste eeuw
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

O=F(E-S). Wim Crouwel, tijdloos ontwerper van de twintigste eeuw

(Geert Setola) Ons Erfdeel – 2013, nr 1, pp. 80-93

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Ontwerpen is het product van functie en esthetiek-minus-subjectiviteit. Zo zou de formule kunnen luiden van het crouweliaanse ontwerpen, de visuele manifestatie van een levenslang streven naar een objectieve, functionele communicatie, onbedoeld maar prettig gehinderd door subjectieve esthetica. In 2011 waren Crouwels werk en visie te zien in zijn “retrospectieve” tentoonstelling Wim Crouwel. A Graphic Odyssey, eerst in het Londense Design Museum, daarna in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik schrijf met nadruk zijn tentoonstelling vanwege de koppeling met 1928, het jaar waarin Crouwel in Groningen werd geboren en dat tegelijk een bijzonder jaar zou blijken voor architectuur en design, een jaar van visuele vernieuwingsdrift, waarin hoop en ideologie uit eenzelfde bron lijken op te wellen. Datum est omen? Een ding staat vast: het voornamelijk modernistische idioom lijkt Crouwel met de paplepel ingegoten.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.