Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

NIEUWE PLANNEN VOOR DE AFSLUITDIJK. Nederlands icoon is aan onderhoud toe
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

NIEUWE PLANNEN VOOR DE AFSLUITDIJK. Nederlands icoon is aan onderhoud toe

(Harry den Hartog) Ons Erfdeel – 2013, nr 2, pp. 58-64

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Nederland is internationaal bekend om zijn manier van landaanwinning zonder oorlog te hoeven voeren, dankzij ingenieuze waterwerken. Ook het hiermee samenhangende geloof in maakbaarheid en het politieke poldermodel zijn wereldberoemd. Laatstgenoemde zaken zijn overigens aan slijtage onderhevig, zo ook de Afsluitdijk. Dit inmiddels meer dan tachtig jaar oude icoon van de Nederlandse ingenieurskunst voldoet niet langer aan de huidige normen en is volgens deskundigen aan een flinke opknapbeurt toe. Het kunstwerk biedt momenteel bescherming tegen stormen die gemiddeld eens in de 1.000 jaar optreden, terwijl dat volgens de volgens de Waterwet niet vaker dan eens in de 10.000 jaar zou mogen zijn. De stabiliteit en sterkte van de schutsluizen zijn momenteel zelfs onvoldoende om stormen die gemiddeld eens in de 100 tot 250 jaar voorkomen te weerstaan.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.