Publicaties
Nieuwe aantekeningen van een stambewaarder
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Nieuwe aantekeningen van een stambewaarder

Niets voor de familie van Walter van den Broeck

De verteller in deze memorialistische roman is een meester van de amusante uitweiding.

In Niets voor de familie komt “een Hollandse amateurparagnost” voor die in een antiquariaat stevig betaalt voor het werk van Marcel Proust, omdat hij “in de mening verkeerde dat het een uitvoerige handleiding was om diep in het verleden door te dringen: ‘À la recherche du temps perdu’, weet je wel”. Een grapje, maar tegelijk suggereert Walter van den Broeck dat schrijvers, anders dan zogenaamd paranormaal begaafde kwakzalvers, wél het vermogen hebben om de verloren tijd terug te halen. Onder de quasi-proustiaanse deeltitels ‘De kant van Jaak’, ‘De kant van Heleen’ en ‘De kant van beiden’ onderneemt hij een zoektocht naar de familiegeschiedenis en het huwelijksleven van zijn tante “Heleen, Hélène of Leen”, een zus van zijn vader, en haar tweede man Jan Jaak Jacobs, een getalenteerde modernistische architect die in het vergeetboek raakte.

In een proloog krijgt de ik-verteller, de in Turnhout wonende schrijver Walter van den Broeck, drie architectuurkenners over de vloer die informatie verzamelen voor een boek en een tentoonstelling over zijn oom Jaak. Na hun bezoek bedenkt hij: “Of ze veel hadden gehad aan mijn verhalen, wist ik niet. Wel had ik de indruk dat ze zich ermee geamuseerd hadden.” Pas een hele tijd later verdiept Van den Broeck zich in het dossier dat het drietal bij hem heeft achtergelaten, kennelijk met de bedoeling om zijn anekdotische herinneringen meer samenhang te geven. Voor het perspectief van zijn tante baseert hij zich op “een schier onleesbaar manuscript van eenenvijftig losse vellen met als ambitieuze titel ‘Mijn en mijn zoons leven’”.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.