Publicaties
Grensoverschrijdend festival NEXT blaast de verbeeldingskracht nieuw leven in
0 Reacties
© Marc Domage
© Marc Domage © Marc Domage
De Franse Nederlanden
kunst

Grensoverschrijdend festival NEXT blaast de verbeeldingskracht nieuw leven in

Het festival NEXT presenteert al elf edities lang dans, performance en theater in de grensregio. Internationale topkunst, een maand lang. Dit jaar oogt de affiche bijzonder divers. “Het resultaat van de diversiteit rond onze tafel van programmamakers”, volgens coördinator Benoit Geers. Het grensoverschrijdende festival heeft dit jaar ook bijzonder oog voor Spaanse artiesten.

Honderd pagina’s. Zoveel pagina’s telt de lijvige programmabrochure. “Tijdens NEXT 2019 zijn de jongeren aan zet om de verbeeldingskracht van onze euregio nieuw leven in te blazen”, klinkt het vooraan in de publicatie. “Ligt daar dan een uitdaging?”, vragen we aan Benoit Geers. Hij coördineert al jaren het festival en hij is helder over de inzet: “De mens zonder verbeelding, dat lijkt me niet te werken. In alles wat de mens doet is er verbeelding nodig. Laat de kunstenaars vrij spel hebben over het hier en nu. Dit kan ons inspireren om nieuwe inzichten te krijgen, ook voor onze grensregio. Verbeelding heeft meer nodig dan beleving, het gaat ook over mensen doen nadenken.”

NEXT is na al die jaren een instituut geworden in de grensregio. Het Frans-Belgisch partnerschap is stevig verankerd bij huizen als La rose des vents (Villeneuve d’Ascq), Espace Pasolini en Le Phénix (beide Valenciennes), Schouwburg Kortrijk, Kunstencentrum BUDA (Kortrijk) en La Maison de la Culture (Doornik). En intussen heeft het festival uitlopers in heel de regio Hauts-de-France.

Artistieke kwaliteit primeert

Uitschieters dit jaar zijn het openingsspektakel ‘Multitud’ van Tamara Cubas (Uruguay). Zij gaat met zeventig deelnemers op het podium op zoek gaat naar de krachten van een groep. Milo Rau, artistiek directeur van NTGent, komt langs met zijn ‘Orestes in Mosul’ en ‘The Congo Tribunal’. Er is ook een expo ‘Burengeluid’ die klank zichtbaar maakt. De acts komen uit heel Europa, uit Rusland en Amerika. De affiche presenteert namen als Nature Theater of Oklahoma, Marion Siéfert, Olga de Soto, Lenio Kaklea, Christan Rizzo, Mohamed El Kathib en nog vele andere artiesten uit de internationale scène van theater, performance en dans. “Die diversiteit komt mee met de diversiteit van de partners rond de tafel”, zegt Benoit Geers, “Onze selectie maakt abstractie van nationaliteit. Artistieke kwaliteit primeert. Als we willen tonen waar kunstenaars vandaag mee bezig zijn, dan heb je sowieso een internationale blik nodig. Onze samenwerking maakt die ruime blik mogelijk, we bundelen de krachten. En daar willen we ook mee verrassen. In plaats van te vervallen in “quick wins” en louter grote publiekstrekkers willen we een uitdagend en divers festival maken. En intussen brengen we publiek samen over de diverse regio’s heen.”

NEXT gaat ook al een paar jaar actief aan de slag met haar publiek. Zoals vorig jaar doet het festival ook dit jaar voor de openingsvoorstelling beroep op deelnemers uit de grensregio. In ‘Multitud’ werkt ze rond een groep, de krachtsverhoudingen binnen een groep, de kracht van het eigen lichaam, en de mogelijkheid om te beroeren en beroerd te worden. De maker wil daarvoor aan de slag met zeventig mensen. Deze groep wandelt, loopt, kruipt en lacht samen.

De voorstelling wordt gemaakt in de weken voor het festival. Het vergt dus wel wat engagement. “Het is een manier om mensen uit de grensregio samen te brengen op een manier die ze anders niet zouden meemaken”, zegt Benoit Geers, “Op dat vlak hebben we nog veel potentieel. NEXT moet als festival ook meer doen dan dingen presenteren, op scène, voor een passief publiek. De eurometropool begint met de mensen die er wonen en leven. Zo hebben we al eerder gewerkt met de formules ‘Eurometropolis Café’ en ‘On a joué dans NEXT’. Het zou fijn zijn dat we de idee van participatie breder kunnen trekken naar burgerinitiatieven.”

Er is een bestaande én opkomende scène in Spanje die heel interessant werk levert

Het festival zet dit jaar Spaanse artiesten in de kijker. “Als we kunnen, dan voegen we graag een thematische focus toe. Zo hebben we eerder al gewerkt rond de financiële crisis en daar de antwoorden van artiesten gepresenteerd. De focus van dit jaar ligt al twee jaar op tafel. De aanleiding ervan is dat er een bestaande én opkomende scène is in Spanje die heel interessant werk levert. Die voorstellingen zijn grappig, ze gaan aan de haal met aannames, ze doen scenografisch nieuwe dingen. Ze krijgen echter de visibiliteit niet die ze verdienen in Europa. De avondvoorstelling wordt ook gekoppeld aan workshops in de namiddag. De actualiteit in Spanje en in Catalonië zal natuurlijk ter sprake komen, maar dat is niet de essentie.”

Drie festivaltips van Benoit Geers

“Ik kijk sterk uit naar Jefta Van Dinther met ‘The Quiet’. Het is fenomenaal hoe hij sfeer neerzet op een podium. Het wordt bijna buitenaards, hoe hij werkt met licht en figuren. Hij maakt een eigen universum waarin hij het gegeven mens, dier en machine door elkaar haalt. Ik heb al heel wat werk van hem gezien. Onlangs zag ik bijvoorbeeld ‘Dark Field Analysis’ en ik was onder de indruk.”

Mette Ingvartsen met ‘Moving in Concert’. “Ze sluit een hoofdstuk af rond seksualiteit, een onderwerp waar ze al eerder rond gewerkt heeft. Dit is heel mooi werk dat ook voor een breder publiek toegankelijk is. Mette maakt beeldende kunst op scène en ze praat met een publiek door haar bewegingen. Ze gaat in dialoog met de andere dansers en het publiek door afstand te nemen en weer aantrekking op te zoeken. Ze vertelt hoe leuk het is om mens te zijn en te genieten van het lichaam, gelinkt aan genot, natuur en macht. Of soms ook gewoon gelinkt aan pure joie de vivre. Ik heb de voorstelling zelf nog niet gezien, maar ik ben heel benieuwd.”

Olga de Soto met ‘Mirage’. “Dat is een voorstelling die een prijs van de kritiek heeft gekregen in Franstalig België. Het is een heel beeldende voorstelling, sober en verfijnd. De Soto baseert zich op waarnemingen die we doen van dingen die er niet zijn. Vandaar dus de titel van de voorstelling. Ze heeft een choreografie gemaakt die daar echt mee aan de slag gaat en waar het gegeven van samenzijn en generositeit goed samengaan. De cover van onze brochure is een beeld uit haar voorstelling. Warm en bevreemdend.”

NEXT festival, van 14 november tot en met 7 december in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be