Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Boeken over Nescio, Willem van Oranje, Marnix Gijsen en Hella Haasse op longlist Nederlandse Biografieprijs
0 Reacties
literatuur
geschiedenis

Boeken over Nescio, Willem van Oranje, Marnix Gijsen en Hella Haasse op longlist Nederlandse Biografieprijs

Stichting De Nederlandse Biografieprijs heeft uit meer dan 150 Nederlandstalige biografieën die zijn verschenen tussen juli 2020 en juli 2022 een longlist van tien titels geselecteerd. Onder meer de biografen van Nescio, Willem van Oranje, Marnix Gijsen en Hella Haasse maken kans op deze tweejaarlijkse bekroning.

De shortlist van vijf titels volgt eind september en op 31 oktober 2022 weten we wie de beste Nederlandstalige biografie van de voorbije twee jaar schreef en 15.000 euro ontvangt.

Dit zijn de tien kanshebbers:

Rob van den Berg - Gedreven buitenstaander. J.H. van ’t Hoff, de eerste Nobelprijswinnaar voor scheikunde (Prometheus)

Jacobus Henricus van ’t Hoff (1852-1911) was een van Nederlands grootste, maar ook kleurrijkste wetenschappers. In Duitsland groeide hij uit tot een wetenschappelijke grootheid en werd hij overladen met prijzen.

Annette Faber - Elise van Calcar (1822-1904). Een gedreven en begeesterd leven (Verloren)

Van Calcar bracht als schrijfster, pedagoge, feministe en spiritualiste haar ideeën onder de aandacht van het Nederlandse volk in tientallen boeken.

Lieneke Frerichs - Nescio, leven en werk van J.F.H. Grönloh (Van Oorschot)

In een langverwachte biografie belicht Lieneke Frerichs het verband tussen leven en werk van Nescio, een melancholische man die worstelde met zijn sociale en literaire status. Lees HIER onze recensie.

Bert Govaerts - Dubbelman. Een biografie van Marnix Gijsen & Jan-Albert Goris, 1899-1984 (Houtekiet)

Marnix Gijsen overleefde zichzelf door te veel te schrijven, maar zijn Joachim van Babylon hoort bij het gaafste proza uit onze letterkunde. Dankzij Bert Govaerts’ dubbelbiografie van Marnix Gijsen en zijn alter ego de ambtenaar Jan-Albert Goris krijgen de vroege romans extra reliëf als tijdsbeeld en als zelfkarakterisering van de auteur. Zo doet Govaerts in Dubbelman wat een biograaf moet doen: inzicht geven en aanzetten tot (her)lezen. Lees HIER onze recensie.

Margriet van der Heijden - Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus)

Hun liefde voor de natuurwetenschappen bracht Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa aan het begin van de twintigste eeuw bij elkaar en voerde hen naar Leiden.
Daar bouwde de wervelende Ehrenfest een enorm internationaal netwerk van natuurkundigen op. Afanassjewa werkte – noodgedwongen – vooral thuis tussen de kinderen aan de warmteleer en dacht na over meetkundeonderwijs en hoe je kinderen kunt ‘leren denken’. En terwijl Europa steeds duisterder werd, bloeide het lichte ‘Russische’ huis dat Afanassjewa had ontworpen op tot een oase voor denkers uit de hele wereld.

Karim Schelkens - Johannes Willebrands. Een leven in gesprek (Boom)

Het verhaal van een Nederlander die tijdens de Koude Oorlog doordrong tot ver achter het IJzeren Gordijn, vertegenwoordigers van Moskou ontmoette en in de achterkamers van de Cubaanse rakettencrisis verzeild geraakte. Hij wist Oekraïense leiders uit de Goelag te krijgen en had mede de hand in de Vaticaanse diplomatie die in 1989 de Berlijnse Muur deed vallen.

Pieter Sijpersma - Hans Wiegel. De Biografie (Atlas Contact)

Dit boek beschrijft het roerige leven van een van de meest talentvolle én meest controversiële politici van na de Tweede Wereldoorlog: Hans Wiegel. Er zijn weinig politici die hun stempel zozeer op de vaderlandse politiek hebben gedrukt als hij.

René van Stipriaan - De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido Facto)

Op het hoogtepunt van zijn macht zag het er even naar uit dat Willem van Oranje de Vader van de Verenigde Nederlanden zou worden, van noord én zuid. Waarom dat aan het eind van die woelige zestiende eeuw dan toch níét gebeurde, legt Oranje-biograaf René van Stipriaan in een exclusief voor de lage landen geschreven stuk uit.

Aleid Truijens - Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011 (Querido)

Grande dame, grand old lady of zelfs koningin van de naoorlogse Nederlandse literatuur: die eretitels illustreren de erkenning die Hella S. Haasse kreeg, in het bijzonder voor haar vroege novelle Oeroeg en haar historische romans. Tegelijk roepen ze een wat deftig imago op waarmee de auteur niet altijd gelukkig was. Biograaf Aleid Truijens confronteert dat beeld van Haasse met haar privéleven en literaire werk. Lees HIER onze recensie.

Jolande Withuis - Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994 (De Bezige Bij)

Een boek over het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van een van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaressen.

Over de prijs

Recente vorige winnaars zijn Remieg Aerts met Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (2020), Onno Blom met Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers (2018) en Elisabeth Leijnse met Cécile en Elsa. Strijdbare freules (2016).

In de jury zetelen dit jaar: A. Soeteman, Pauline Kruseman, Maarten Asscher, Elke Brems en Frits van Oostrom.

Alle verdere info is te vinden op de website van de Stichting Nederlandse Biografieprijs

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.