Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nederlandse identiteit in Europa
0 Reacties
Voor abonnees

Nederlandse identiteit in Europa

(Frits Bolkestein) Ons Erfdeel - 2003, nr 4, pp. 485-497

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In tegenstelling tot wat Nederlanders zelf geloven, zijn er weinig volkeren die zo'n uitgesproken identiteit hebben als het Nederlandse. De Nederlandse identiteit is een product van drie omgevingsfactoren: de godsdienst, de geografische ligging en de immigratie uit het Zuiden. De Nederlandse identiteit kent in 2003 twee grote uitdagingen: de uitbreiding van de Europese Unie en de multiculturele samenleving. De eerste hoeft geen gevaar te betekenen voor de Nederlandse identiteit, al blijft het noodzakelijk dat Vlaanderen en Nederland gezamenlijk hun belangen verdedigen op Europees niveau. De tweede uitdaging kan voor meer problemen zorgen. Alleen zelfbewuste culturen kunnen mensen uit niet-westerse culturen integreren. Vernederlandsing is alleen mogelijk als Nederland zijn eigen identiteit scherper durft te markeren.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.