Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nederlands repertoire verkeerd geholpen
0 Reacties
Voor abonnees

Nederlands repertoire verkeerd geholpen

(Jan Rubinstein) Ons Erfdeel - 1997, nr 5, pp. 774-775

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Het was maar een enkele alinea in de in 1996 verschenen en door de Tweede Kamer aanvaarde Cultuurnota ‘Pantser of Ruggengraat' van de staatssecretaris van Cultuur, Aad Nuis, onder het tussenkopje ‘Nederlands repertoire'. Maar in 1997, toen Nuis die alinea werkelijk inhoud wilde geven, was het Hollandse huis te klein. Voor de orkesten, had Nuis laten weten, zat er voor de komende jaren niet meer subsidiegeld in, maar - en toen kwam het - ‘in de subsidievoorwaarden voor orkesten en ensembles zal ik een bescheiden minimumpercentage (7%) opnemen ten behoeve van Nederlands repertoire. Daaraan kunnen financiële santies worden verbonden, waarvan de eventuele opbrengst ten goede zal komen aan een fonds voor de uitvoering van Nederlands repertoire.'
Daarna sloeg de vlam in de pan. Twee orkesten, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orkest van het Oosten, gingen onmiddellijk in beroep bij de Commissie voor bezwaarschriften van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen; ze kregen gelijk. Ook de pers was razend. Nuis op zijn beurt verzette zich tegen de uitspraak van de commissie dat zo'n maatregel alleen kan worden opgelegd als daarvoor van tevoren een wettelijke grondslag is gelegd en daarvan ziet Nuis de noodzaak niet in. Vervolgens liet met name het Concertgebouworkest weten dat, als Nuis hoe dan ook zijn zin zou willen doorzetten, men bij de gewone rechter in beroep zou gaan.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.