Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nederlands kans in taal en cultuur
0 Reacties
Voor abonnees

Nederlands kans in taal en cultuur

(Abram de Swaan) Ons Erfdeel - 1991, nr 4, pp. 511-518

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Brede, algemene beschouwingen over de positie van taal en cultuur in de maatschappij, waarbij eerst het onderscheid gemaakt wordt tussen cultuuruitingen die niet aan de taal gebonden zijn - muziek, plastische kunsten, architectuur - en die die wel door de taal gedragen worden, uit taal bestaan. Op het eerste terrein scoort de Nederlandse cultuur helemaal niet slecht in het buitenland, op het tweede zijn we min of meer gedoemd om binnenskamers te blijven. De auteur gaat dieper in op de oorzaken én de gevolgen van dat isolement, dat tot een \ranzig onderonzig\" literair en intellectueel leven leidt. Hoewel er geen reden is tot pessimisme - het gaat de Nederlandse cultuur naar verhouding goed - zouden de letteren en de geesteswetenschappen wel gebaat zijn met een grotere inspanning om het Nederlandse ideeëngoed naar buiten te dragen."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.