Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nederlands grootste metajournalist. Over het omvangrijke oeuvre van H.J.A. Hofland
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

Nederlands grootste metajournalist. Over het omvangrijke oeuvre van H.J.A. Hofland

(August Hans den Boef) Ons Erfdeel - 2011, nr 4, pp. 108-114

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Nu H.J.A. Hofland de P.C. Hooft-prijs van 2011 heeft ontvangen, komt zijn uitgever met Bemande essays. Een kleine tien jaar geleden is al een anthologie uit zijn werk verschenen, Op zoek naar de pool (2002), nadat hij was uitverkoren tot Journalist van de Eeuw. Ook dat was niet zijn eerste bloemlezing, in 1993 verscheen al De draagbare Hofland. Maar Hoflands oeuvre is zo immens dat de ene bundeling de andere niet bijt. Uit die enorme hoeveelheid teksten valt wel een methode-Hofland te distilleren, toch minstens voor zijn columns: media vormen vaak het onderwerp, en dan het liefst de buitenlandse die hij altijd zo nauwgezet heeft gevolgd. Zijn methode van beschouwen is die van duiding: aan de hand van voorbeelden uit de recente geschiedenis probeert hij een actuele gebeurtenis in een context te plaatsen, daarbij vaak een klassieker uit de sociologie of een vergelijkbare discipline als toetssteen hanterend. Een bonus is nog dat de stijl van Hofland een prettige vleug literatuur bezit.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.