Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

NATUURLIJK BESTAAT DE SAMENLEVING. Inge Vervotte en Paul Schnabel in gesprek over het maatschappelijke middenveld
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

NATUURLIJK BESTAAT DE SAMENLEVING. Inge Vervotte en Paul Schnabel in gesprek over het maatschappelijke middenveld

(Pieter Coupé & Marc Hooghe) Ons Erfdeel - 2013, NR 3, PP. 4-21

Dit is een artikel uit ons papieren archief

“Op zoek naar een bezield verband”, dat was de werktitel die de Ons Erfdeel-redactie had gekozen voor het dubbelinterview over de “crisis van het middenveld” dat je nu in handen hebt.

De poëtische formulering werd ontleend aan Hendrik Marsman (“ik sta alleen, geen God of maatschappij / die mijn bestaan betrekt in een bezield verband”, dichtte hij in 1940).

Het onderwerp volgde uit een constatering. Politiek wordt internationaal meer en meer beheerst door de financiële markten en bancaire instellingen, die zelfs hele staten kunnen “gijzelen” – denk aan Griekenland en Cyprus. Gevolg: regeringen en parlementen en dus ook de politieke partijen verliezen aan macht, invloed en vertrouwen bij de bevolking.

Maar ook het maatschappelijke middenveld, het fijnmazige netwerk van verenigingen tussen de burger en de staat, wordt in die evolutie meegesleurd en ziet zich geconfronteerd met een toenemend wantrouwen bij de bevolking.

Naar goede gewoonte zijn beide interviewees experts ter zake, maar hebben ze voorts een erg verschillend profiel: de Vlaamse ex-politica Inge Vervotte (Bonheiden, 1977) gaat in gesprek met de Nederlandse socioloog Paul Schnabel (Bergen op Zoom, 1948).

De gedachte-uitwisseling tussen Vervotte en Schnabel is begeleid door Marc Hooghe, als politicoloog en socioloog verbonden aan de KU Leuven en ook actief als publicist, en door Luc Devoldere, hoofdredacteur van de publicaties van Ons Erfdeel vzw.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.