Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Monumentenbeleid?
0 Reacties
Voor abonnees

Monumentenbeleid?

(Geert Bekaert) Ons Erfdeel - 1991, nr 5, pp. 642-652

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur bespreekt het verband tussen monumentenzorg en actuele architectuur. Bij het ontstaan van de monumentenzorg werd dat verband door allerlei maatschappelijke en politieke omstandigheden benadrukt: er werden dan ook talloze middeleeuwse gebouwen volgens de eigen 19de-eeuwse smaak gerestaureerd en er ontstonden ook volledig nieuwe gebouwen. Vandaag wordt de monumentenzorg gekenmerkt door de aanwezigheid van een aparte groep architecten die los van de algemene architectuurpraktijk opereert en die uitgaat van een \neutrale\" benadering, waarin de architectuur zelf niets meer te vertellen heeft maar zich volledig in dienst stelt van het monument. De Antwerpse afbraak van de Koninklijke Stapelhuizen toont aan hoe steriel die laatste opvatting kan zijn en hoe ze zelfs kan leiden tot de vernietiging van een gebouw dat bewaard had moeten worden. De auteur bespreekt ten slotte drie projecten, die elk op een andere manier aangepakt werden, maar waarbij telkens uitgegaan werd van een creatief begrip voor de concreetheid van het bestaande, dat in het leven van vandaag wordt opgenomen en beleefd."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.