Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Misschien eenzaam, maar niet alleen. Vlaanderen en Nederland in Europa
0 Reacties
Voor abonnees

Misschien eenzaam, maar niet alleen. Vlaanderen en Nederland in Europa

(Luc Devoldere) Ons Erfdeel - 2005, nr 5, pp. 643-658

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Hoofdredacteur Luc Devoldere pleit in dit artikel voor de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland in een Europese context. Het streven naar culturele integratie tussen Vlaanderen en Nederland is in de loop der jaren vervangen door een pragmatischer streven naar culturele samenwerking. Dat streven heeft intussen al tot heel wat concrete resultaten geleid: de Nederlandse Taalunie, het Theaterfestival, het Vlaamse Cultuurhuis de Brakke Grond, het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, de satellietzender BVN, de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. In Nederland lijkt de bereidheid om over de grens te kijken anno 2005 groter dan ooit. Vlaanderen is zich, sinds zijn emancipatie binnen België grotendeels gerealiseerd is, zelfbewuster gaan opstellen, maar ook dreigt het zich steeds meer op zichzelf terug te trekken. Toch geldt de boutade nog altijd dat samenwerking voor Nederland nuttig, en voor Vlaanderen noodzakelijk is. Als Vlaanderen en Nederland geen imagined community kunnen worden, stelt Devoldere, laat ze dan tenminste proberen een intentional community te zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.