Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Colloquium voor Herman Balthazar: lees en beluister alle lezingen
1 Reacties
Luc Devoldere, Herman Balthazar, Jozef Deleu, Jan Schinkelshoek © Hugo Lefevre
Luc Devoldere, Herman Balthazar, Jozef Deleu, Jan Schinkelshoek © Hugo Lefevre Luc Devoldere, Herman Balthazar, Jozef Deleu, Jan Schinkelshoek © Hugo Lefevre
literatuur
geschiedenis
taal

Colloquium voor Herman Balthazar: lees en beluister alle lezingen

Begin 2019 gaf Herman Balthazar als voorzitter van Ons Erfdeel vzw de fakkel door aan Jan Schinkelshoek. Op 14 mei namen we afscheid van hem in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren met het colloquium ‘Mijn ziel erkent het oude Gent’. Daar namen enkele prominenten het woord. De komende weken kunt u hun lezingen bij ons lezen, maar nu kunt u ze alvast beluisteren.

Gita Deneckere, hoogleraar Geschiedenis en decaan Faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent, trok in haar lezing 'Ghent University goes English?' fel van leer tegen de verengelsing van het onderwijs in de Lage Landen. Ze vindt dat het gedachtegoed van August Vermeylen relevant blijft in de 21ste eeuw. Hier vind je haar tekst.

Bruno De Wever, hoogleraar Geschiedenis Nieuwste Tijden UGent, bracht in zijn lezing ‘Gent een rebelse stad?’ het verzet in Gent tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart. Lees zijn tekst hier.

Elsbeth Etty, literair recensente, columniste en bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek Vrije Universiteit Amsterdam, hield de lezing ‘Het geheugen van Gent in Nederland’. Ze kwam tot het besluit dat het pover gesteld is met de Gentse invloed en aanwezigheid in Nederland. Dat lees je hier.

Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Universiteit Amsterdam, had het over de bijzondere vriendschap tussen de Gentse stadsambtenaar François Hye Schoutheer en de Amsterdamse hoogleraar David Jacob van Lennep in de tijd van het Verenigd Koninkrijk (1815-1830). Haar tekst staat hier.

Luc Devoldere, hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder van Ons Erfdeel vzw, sprak een dankwoord uit, gericht aan Herman Balthazar. Je vindt het hier terug.

Herman Balthazar, oud-voorzitter van Ons Erfdeel vzw, had het over zijn persoonlijke relatie met de stad Gent en Nederland. Zijn slotwoord is hier te lezen.

De foto's van het colloquium kunt u hier bekijken.

Opnames: Tom Christiaens
Foto’s: © Hugo Lefevre

JefVanStaeyen

Dank je Tom,
Je geeft ons wel een seintje wanneer we de toespraken ook kunnen lezen, op ons eigen ritme, zowel voor- als achteruit, en met wat muziek op de achtergrond.
En misschien krijgen we de foto's wel elders dan op feesboek te zien.
groeten van

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.