Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Meubeldesign in Vlaanderen
0 Reacties
Voor abonnees

Meubeldesign in Vlaanderen

(Frans Defour) Ons Erfdeel - 1992, nr 2, pp. 235-243

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De auteur geeft een beknopte geschiedenis van meubeldesign in Vlaanderen en het ontstaan ervan. Hij bespreekt de internationale stroming die de verworvenheden van de industrialisatie ten dienste wou stellen van de kunst. Een van de pioniers was Henry van de Velde . De auteurs schetst de evolutie naar het ontstaan van het meubelontwerp als aparte discipline en noemt als tweede grote naam Pieter de Bruyne, die na Van de Velde de belangrijkste ontwerper van deze eeuw was. In het hedendaagse meubelontwerp is de spanning voelbaar tussen de functionalistische opvatting - waarbij het standpunt van de gebruiker doorslaggevend is en het meubel gezien wordt als onderdeel van een interieur - en de kunstenaarsopvatting, die het designmeubel ziet als een alleenstaand voorwerp met een eigen esthetische waarde en wetmatigheid. Consensus tussen die twee stromingen is mogelijk, maar dat vergt bewuste en doelmatige actie en die ontbreekt in Vlaanderen. Aan het slot bespreekt de auteur kort een aantal hedendaagse meubelontwerpers dat erin geslaagd is zich als dusdanig waar te maken: Frans van Praet, André Verroken, Marc Supply, Herman Wittockx, Raf Bogaerts, Daniel Jacops, Gerard Kuypers, Ludo Verbeke, Ark van Neo en Jos Vanderperren.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.