Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Met de fiets. De nieuwe Vlaamse strip in het Belgisch Stripcentrum
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Met de fiets. De nieuwe Vlaamse strip in het Belgisch Stripcentrum

(CHRIS BULCAEN) ONS ERFDEEL – 2018, NR 1, PP. 113-117

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Op de expositie De nieuwe Vlaamse strip van het Belgische Stripcentrum is werk te zien van Nix (Marnix Verduijn), Pieter De Poortere, Judith Vanistendael, Michaël Olbrechts, Wide Vercnocke, Ben Gijsemans, Wauter Mannaert, Jeroen Janssen, Maarten Vande Wiele, Ilah (Inge Heremans), Bart Schoofs, Brecht Vandenbroucke, Randall C. (Casaer), Gerolf Van de Perre, Simon Spruyt, Brecht Evens, Serge Baeken en Philippe Paquet. Van twee andere tekenaars wordt nog één plaat getoond: Yannick Pelegrin en Guido De Vadder.

De veeleer statische tentoonstelling kent twee interactieve elementen. Aan het begin zie je een vijftal animatiefilmpjes van Kinky & Cosy, de beruchte tweeling uit de gelijknamige gagstrip van Nix. Even verderop kun je als bezoeker de fiets op om zo de geluidsband bij interviews met de stripmakers op te starten. In deze interviews stellen de tekenaars zichzelf voor, maar prijzen ze vooral het werk van een collega aan.

De centrale plaats van de fiets in dit overzicht van de nieuwe Vlaamse strip kun je ook symbolisch opvatten. Jeroen Janssen ontdekte zijn zin voor documentaire strip tijdens een fietstocht naar het gedoemde polderdorp Doel, dat moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Sindsdien is hij een regelmatige bezoeker en observeert hij de bijzondere gemeenschap van blijvers en passanten in het dorp. Geduldig en gedetailleerd alternatieve werkelijkheden observeren en – humoristisch of ernstig – sociale en politieke illusies doorprikken, zijn gemeenschappelijke elementen in het werk van de nieuwe Vlaamse stripauteurs.

De fiets kan ook symbool staan voor de kleinschalige en onafhankelijke modus operandi van deze Vlaamse stripmakers. Hun werk verschijnt in kleine oplage, bij een beperkt aantal uitgevers (in hoofdzaak Bries en Oogachtend), en brengt vooralsnog niet veel op. Overleven doen ze door hun stripwerk te combineren met illustratie en grafisch werk, lesgeven, verkoop van originele platen en subsidies van de Vlaamse overheid.

De eigenzinnige positionering van deze Vlaamse stripmakers vindt zijn oorsprong in hun opleiding en het Vlaamse stripbeleid.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.