Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Maurice Gilliams: het geheim van Gregoria onthuld
0 Reacties
Voor abonnees

Maurice Gilliams: het geheim van Gregoria onthuld

(Anne Marie Musschoot) Ons Erfdeel - 1992, nr 4, pp. 504-510

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Inhoudelijke en structurele analyse van \Gregoria of een huwelijk op Elseneur\", het boek waarin Maurice Gilliams in 1938 de ervaringen van zijn eerste, kortstondige huwelijk heeft vastgelegd en dat in 1991, postuum, is verschenen. Gilliams was zich van de uitzonderlijkheid van deze roman bewust - hij noemde het een \"essayistisch roman-gedicht over de misère in mijn eerste huwelijk\" - en heeft de vraag of het voor publicatie vatbaar was nooit voor zichzelf kunnen beantwoorden. De auteur van deze bijdrage toont aan hoe deze aarzeling enerzijds samenhangt met het karakter van de schrijver en de aard van de gebeurtenissen, maar ook met zijn hele manier van werken die eruit bestond te blijven schaven aan een tekst. Daarna belicht ze deze roman binnen de rest van Gilliams werk, dat - wat schrijftrant en compositie betreft - een volmaakt geheel vormt."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.