Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Mauk’ van Jan Vantoortelboom wint de Boekenbon Literatuurprijs 2023
0 Reacties
© Janiek Dam
© Janiek Dam © Janiek Dam
literatuur

‘Mauk’ van Jan Vantoortelboom wint de Boekenbon Literatuurprijs 2023

De Boekenbon Literatuurprijs, goed voor 50.000 euro, gaat naar het boek Mauk van de Vlaamse schrijver en columnist Jan Vantoortelboom. Naast Mauk waren Net echt van Saskia de Coster, W. van Tiemen Hiemstra, Dat beloof ik van Roxane van Iperen en Munt van Richard Osinga genomineerd.

Sinds gisteravond is bekend wie Anjet Daanje opvolgt als winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs. De prijs, waaraan 50.000 euro verbonden is, gaat naar Jan Vantoortelboom (48). Met zijn zesde roman Mauk levert de schrijver, die al jaren in Zeeuws-Vlaanderen woont, “een verbluffend literair portret” af, aldus de jury.

In Mauk wordt een getraumatiseerde zeventiger achtervolgd door zijn jeugdherinneringen. Die zijn loodzwaar, want de jonge Mauk groeit op te midden van vaderlijk geweld. Mauk zoekt bescherming in zijn verbeelding, maar de vlucht in zijn fantasiewereld wordt steeds problematischer.

Uit het juryrapport: “De grens tussen fictie en werkelijkheid zet Vantoortelboom moeiteloos onder spanning, zonder de psychologische diepgang van zijn personages en de voortgang van het verhaal uit het oog te verliezen. Dat de schrijver die exercitie met verve doorstaat, dankt hij misschien nog wel het meest aan zijn loepzuivere stijl en zijn uitzonderlijke talent voor compositie.”

Vantoortelboom debuteerde in 2011 met de roman De verzonken jongen, (recensie) waarmee hij de Bronzen Uil en de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen won. Drie jaar later volgde Meester Mitraillette (recensie), dat door het programma De Wereld Draait Door verkozen werd tot het boek van de maand. In 2015 verscheen De man die haast had. Zijn twee recentste titels vóór Mauk zijn De drager (2017) en Jagersmaan (2019).

In het novembernummer van de lage landen staat een column van Jan Vantoortelboom over de verschillen en overeenkomsten tussen Vlaanderen en Nederland, in zijn geval: tussen West-Vlaanderen, waarvan hij afkomstig is, en Zeeuws-Vlaanderen, waar hij woont en werkt. Lees die column hier.

Vantoortelboom is de eerste Vlaamse auteur sinds 2017 die de Boekenbon wint. Andere genomineerden op de shortlist waren Saskia De Coster (Net echt), Roxane van Iperen (Dat beloof ik), Richard Osinga (Munt) en Tiemen Hiemstra (W.). Beluister hier onze podcast De Eerste Keer met Hiemstra en Nele Van den Broeck.

De jury bestond uit voorzitter Ingrid van Engelshoven, Gerben de Bruijn, Jeroen Dera, Hind Fraihi, Wim Oosterlinck, Miriam Piters en Joyce Roodnat.

De Boekenbon bekroont jaarlijks een Nederlandstalig literair boek. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.