Deel artikel

literatuur

Maud Vanhauwaert, Bregje Hofstede en drie anderen maken kans op de Confituur Boekhandelsprijs 2024

27 februari 2024 3 min. leestijd

De achtste editie van de Confituur Boekhandelsprijs richt opnieuw de schijnwerper op vijf Nederlandstalige boeken. Met de prijs lauwert Confituur, het verbond van 24 onafhankelijke boekhandels, een ‘opvallende, verrassende, vernieuwende of verfrissende bijdrage aan het literaire landschap’. Dit vonden onze recensenten van de genomineerde titels.

‘Bloedzang’ – Caro Van Thuyne (Koppernik)

Bloedzang leest als een ontembaar pleidooi voor wilde emotie waarin de lezer meegevoerd wordt.” In haar recensie looft onze medewerker Ilse van Oosten de tweede roman van Caro Van Thuyne. Ook Annick Bocklandt, jurylid en vertegenwoordiger van De Zondvloed, spreekt zich positief uit: “Wie wil verdrinken in taal zit goed bij Caro Van Thuyne. Het boek vliet en stroomt, gutst en loopt over en laat de lezer happend naar adem op de oever achter.”

Lees hier onze recensie.

‘Iconen’ – Erik Vlaminck (Uitgeverij Vrijdag)

Erik Vlaminck geeft met Iconen een “ontluisterende inkijk in de gang van zaken in een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig.” De achterflap belooft een nihilistische leeservaring en stelt niet teleur. “Geen enkele illusie houdt stand, er schijnt nog geen waxinelichtje in deze donkere kamer en ook aan het einde is er geen zweem van perspectief, laat staan feelgood”, schrijft de Volkskrant in een recensie.

In Iconen doet kloosterbroeder Medardus zijn verhaal aan zijn bedlegerige moeder. Alle sympathie die hij oproept verdwijnt doorheen het boek als sneeuw voor de zon.

Gert De Bie (Het Voorwoord) beschrijft Iconen als “het allerbeste uit Vlamincks oeuvre”.

‘Oersoep’ - Bregje Hofstede (Das Mag)

Bregje Hofstede zoekt naar taal. Oersoep beschrijft het onbeschrijfbare, de sensaties die taal te boven gaan: pijn, geluk, genot, een onmogelijke drugstrip. De gedachtestroom begint met een pijnlijke bevalling. Woorden vallen weg, zinnen haken af. “De letters schieten de zin uit, tuimelen over de bladzijde naar beneden”, schrijft Femke Brockhus in haar recensie.

Jurylid Stéphan De Winter (Raaklijn) zegt dat “Oersoep de zindelijkheid beschrijft in al z’n moderne gevaren en geneugten: binnen- én buitenlichamelijk. Het stilistisch talent van Hofstede blijkt onbegrensd.”

‘Tosca’ – Maud Vanhauwaert (Das Mag)

“Zo onvertaalbaar als wat”, noemt onze recensent Liesbeth D’Hoker de debuutroman van dichter en actrice Maud Vanhauwaert. In Tosca volgen we May Solovjov, docent en vertaler Russische poëzie. Ze komt wel vaker onvertaalbare begrippen tegen – zoals toska, het Russische woord waarnaar het boek vernoemd is – maar wanneer ze de mysterieuze Aline ontmoet, is het tegen de onvertaalbaarheid van het psychisch lijden dat ze in Tosca botst. Maar spint Aline, die ogenschijnlijk een depressie heeft, een waarachtig verhaal?

May en Aline creëren een toxische relatie die de lezer in haar grip houdt. “Al snel kropen de protagonisten onder mijn vel. ‘Hoe zou het nu toch met Aline zijn?’, begon ik mij af te vragen voor het slapen gaan”, zegt jurylid Bernard Colpaert (boekhandel Beatrijs).

Lees hier de recensie.

‘Treurwil’ – Rik van Puymbroeck (De Bezige Bij)

Herinneringen, oude notitieboekjes, films, muziek, kerkhoven … in zijn debuutroman gebruikt journalist Rik Van Puymbroeck ze allemaal om zijn verdriet te verkennen. “In al die herinneringen, beschrijvingen en omzwervingen door zijn met verdriet gevuld hoofd, weet Van Puymbroeck het sentiment te vermijden. Treurwil laat zien dat het oké is om te treuren, zonder in al te donkere somberheid te verzwelgen”, schrijft onze recensent.

“Autobiografisch, maar algemeen geldig. Een boek dat ontroert door zijn eerlijkheid en intimiteit, dat troost biedt aan allen die ooit een verlies te verwerken kregen of krijgen”, schrijft Lies Van den Berghe, jurylid en zaakvoerder van Barbóék.

Prijsuitreiking

De Confituur Boekhandelsprijs wordt uitgereikt door een jury die bestaat uit de vertegenwoordigers van de 24 onafhankelijke boekhandels die zich onder Confituur verzamelen. Al sinds 2016 reiken ze de prijs jaarlijks uit. Wie uiteindelijk de Confituur Boekhandelsprijs in handen mag nemen, weten we op Wereldboekendag (23 april).

De voorbije jaren namen onder meer Jaap Robben (Schemerleven), Peter Terrin (Al het blauw), Charlotte Van den Broeck (Waagstukken), Peter Verhelst (Voor het vergeten) en Koen Peeters (De mensengenezer) de prijs in ontvangst.

Ruben Piccavet

stagiair bij de lage landen

Geef een reactie

Lees ook

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [0000000000002a860000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)