Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Markt en ziel. De universiteit als instituut van de verbeelding
0 Reacties
Voor abonnees

Markt en ziel. De universiteit als instituut van de verbeelding

(Frits van Oostrom) Ons Erfdeel - 2007, nr 4, pp. 54-65

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In dit artikel, dat een licht bewerkte versie is van de jaarrede die president Frits van Oostrom in 2007 hield voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, wordt ingegaan op de verhouding tussen de universiteit en de markt. In die verhouding zit een en ander scheef, vindt Van Oostrom. De universiteit miskent de kwaliteiten van haar eigen sector en aapt te veel de markt na. Telbaarheid en meetbaarheid leiden niet automatisch tot beter onderwijs, noch tot beter onderzoek. Een universiteit waarin de verschillende faculteiten elkaar als business units bekampen om zo goed mogelijke cijfers voor te leggen, is noch voor onderzoekers, noch voor docenten, noch voor studenten een stimulerende omgeving. De kenniseconomie floreert niet als planeconomie. Creativiteit blijft wezenlijk voor wetenschappelijke vernieuwing. De universiteit moet een instituut van de verbeelding durven te zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.