Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Marieke Lucas Rijneveld, Jeroen Brouwers en meer op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021
0 Reacties
literatuur

Marieke Lucas Rijneveld, Jeroen Brouwers en meer op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021

De jury van de Libris Literatuur Prijs 2021 heeft haar shortlist bekendgemaakt. Wij bespraken alle zes genomineerde boeken van Merijn de Boer, Simone Atangana Bekono, Jeroen Brouwers, Marieke Lucas Rijneveld, Erwin Mortier en Gerda Blees.

De Libris Literatuur Prijs wordt in 2021 voor de 28ste keer uitgereikt. Op de zopas bekendgemaakte shortlist staan nog zes auteurs. Op 10 mei weten we wie de opvolger is van Sander Kollaard. Zij of hij mag dan 50.000 euro op de rekening bijschrijven.

Hieronder vind je onze recensies van de genomineerde boeken.

‘Confrontaties’ van Simone Atangana Bekono (Lebowski)

Na een goed onthaalde dichtbundel debuteert Simone Atangana Bekono met een roman. Maar waarom kreeg de dichterlijke taal dit keer zo weinig ruimte, vraagt Lodewijk Verduin zich af.

Lees meer

‘Wij zijn licht’ van Gerda Blees (Podium)

In haar debuutroman laat Blees vijfentwintig vertellers aan het woord komen. Die veranderende vertelstijl is tegelijk de sterkte en de zwakte van het boek, schrijft Dirk Vandenberghe.

Lees meer

‘De Saamhorigheidsgroep’ van Merijn de Boer (Querido)

In zijn derde roman schetst Merijn de Boer een licht satirisch, maar liefdevol portret van het linkse milieu uit de jaren 1980, schrijft Maarten Dessing.

Lees meer

‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers (Atlas Contact)

Wat Brouwers’ twaalfde roman tot een meesterwerk verheft, is andermaal het verbluffend fris gebleven taalspel, oordeelde onze recensent.

Lees meer

‘De onbevlekte’ van Erwin Mortier (De Bezige Bij)

Deze roman vol zeldzaam mooi proza is het boek van een afscheid, waarbij de spanning zit in de ultieme ondoorgrondelijkheid van vrijwel elke scène.

Lees meer

‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)

In de tweede roman van Rijneveld schipperen alle personages tussen tegenstrijdige wensen. Dat maakt dit boek nog beklemmender dan De avond is ongemak, Rijnevelds debuut.

Lees meer

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.