Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Mag het misschien nog een beetje meer zijn? Enkele overpeinzingen van een Neerlandicus binnen de muren over het buitenlands beleid
0 Reacties
Voor abonnees

Mag het misschien nog een beetje meer zijn? Enkele overpeinzingen van een Neerlandicus binnen de muren over het buitenlands beleid

(W.J. van den Akker) Ons Erfdeel - 1990, nr 2, pp. 217-222

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De Nederlandse Taalunie heeft onder meer tot doelstelling de studie van de Nederlandse taal en letteren in het buitenland te ondersteunen. De auteur stelt dat de huidige werking inefficiënt en krachteloos verloopt, en dat er van samenwerking met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek nauwelijks sprake is. Aan de docenten extra muros wordt geen of nauwelijks financiële steun verleend. De universiteiten in Nederland en Vlaanderen spelen ook geen enkele rol in het beleid. Maar die universiteiten hebben zelf ook boter op het hoofd: de meeste docenten zijn niet of nauwelijks bekend met het feit dat Nederlands ook buiten het taalgebied gedoceerd wordt. Om écht iets te doen aan de uitstraling van de Nederlandstalige cultuur moeten de neerlandici binnen en buiten de muren meer en beter samenwerken. Daarnaast kunnen er tal van initiatieven genomen worden om de neerlandistiek onder de aandacht van andere culturen te brengen: van postdoctorale cursussen, docent- en studentuitwisselingen, tot het al zo lang gegeerde internationale tijdschrift voor Nederlandse taal en cultuur.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.