Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Luc Tuymans krijgt een Ultima voor zijn hele carrière
0 Reacties
© De Pont / Luc Tuymans
© De Pont / Luc Tuymans © De Pont / Luc Tuymans
Ultimas
kunst

Luc Tuymans krijgt een Ultima voor zijn hele carrière

Schilder Luc Tuymans krijgt van de Vlaamse Gemeenschap de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. ‘2019 werd hét jaar van Tuymans. De kunstenaar staat ontegensprekelijk op het toppunt van zijn carrière en heeft een enorme impact op de internationale scène’, zegt de Ultima-jury.

Luc Tuymans (°1958) wordt in binnen- en buitenland beschouwd als een van de invloedrijkste schilders van zijn generatie en als de kunstenaar die de figuratieve schilderkunst opnieuw relevantie en aanzien gaf aan het eind van de twintigste eeuw.

Volgens de Ultima-jury zet de schilder in 2019, na een traject van dertig jaar, een kroon op zijn werk met twee belangrijke overzichtstentoonstellingen: La Pelle in Palazzo Grassi, Venetië, en The Return in Museum De Pont, Tilburg.

Deze Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste is dan ook een hulde aan zijn actieve kunstenaarschap op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Al in 1993 bracht Ons Erfdeel (nu de lage landen) een stuk over Luc Tuymans. “Deze werken zweven tussen werkelijkheid, herinnering en droom”, schreef Anne Milkers toen.

“Je voelt dat deze werken meer bevatten dan ze op het eerste gezicht prijsgeven. Dat ze aan inhouden refereren, of voortdurend aanknopen bij een werkelijkheid. Maar welke? Ze verdoezelen immers meer dan ze schijnen te vertellen.”

Je kunt haar stuk hier lezen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.