Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Lotte Jensen bekleedt leerstoel ‘Nederlands over de grenzen’ aan UCLouvain
0 Reacties
geschiedenis

Lotte Jensen bekleedt leerstoel ‘Nederlands over de grenzen’ aan UCLouvain

Neerlandica, filosofe, cultuurhistorica en columniste bij de lage landen Lotte Jensen bekleedt in het academiejaar 22-23 de ‘Desiderius Erasmus Leerstoel: Nederlands over de grenzen’ aan de Université catholique de Louvain.

Deze nieuwe leerstoel, met steun van de Nederlandse ambassade in België, wil de uitwisseling bevorderen op het gebied van neerlandistiek en Nederlandse taal, cultuur, maatschappij en letterkunde. Daartoe nodigt de UCLouvain een Nederlandse gastprofessor uit bij de opleiding Nederlands van de Faculté de Philosophie, Arts et Lettres.

Voor 2022-2023 is dat Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Jensen is ook lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en voorzitster van de Werkgroep De Moderne Tijd.

Momenteel werkt Jensen aan onderzoek over rampen en Nederlandse identiteitsvorming en aan het project Heritages of Hunger. Ze is recensente bij de Volkskrant en columniste bij de lage landen.

De openingslezing van de leerstoel vindt plaats op 18 oktober 2022 met als thema: ‘De Nederlandse strijd tegen het water. Nationale en internationale veerkracht.’ In de maart 2023 zal Lotte Jensen een aantal lezingen verzorgen voor de studenten in het kader van de ‘Nederlandse week’.

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur in België, en Vincent Blondel, rector van de Université catholique de Louvain, tekenden op 31 augustus een conventie die de Ambassadeleerstoel ‘Desiderius Erasmus Leerstoel: Nederlands over de grenzen’ officieel installeert.

Meer informatie over de leerstoel staat hier.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.