Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Licht aan het eind van de tunnel voor grensoverschrijdende cultuur
0 Reacties
Voor abonnees
Onbegrensd
De Franse Nederlanden

Licht aan het eind van de tunnel voor grensoverschrijdende cultuur

Mogelijks opnieuw zuurstof in Interreg VI-programma

Ruim zeven jaar geleden daverde het in de cultuurwereld in de grensregio. Na decennialange succesvolle projecten weigerde het Interregprogramma France-Wallonie-Vlaanderen voortaan nog middelen te geven aan culturele projecten. Maar daar blijkt nu vermoedelijk een einde aan te komen, zo bleek op een colloquium gewijd aan 30 jaar Interreg. En ook de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai neemt het thema weer actiever op.

De grensregio bepaalt zelf klemtonen

Het enthousiasme voor grensoverschrijdende samenwerking was in de jaren ‘90 niet te stuiten. Het prille Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voorziet in fondsen voor grensregio’s, ook in het grensgebied Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Europa voorziet de centen, de overheden van de grensregio delen die via project calls uit. Een beheersautoriteit staat hier voor in, ondersteund met een gemeenschappelijk secretariaat. Dat Europa de inhoudelijke lijnen bepaalt is maar half waar. De overheden uit de grensregio kiezen zelf de klemtonen van hun Interreg-programma, vanzelfsprekend binnen een inhoudelijk kader dat de EU aanreikt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.