Deel artikel

evenement

Lezing Paul Verhaeghe: De toekomst van onze geestelijke gezondheid (14/11)

13 oktober 2023 2 min. leestijd

Op 14 november geeft klinisch psycholoog en hoogleraar Paul Verhaeghe een lezing in het Rotterdamse cultuurhuis Arminius. Vertrekpunt is zijn essay in ons boek De Lage Landen anno 2050, waarin hij schreef over de samenhang tussen ongelijkheid en geestelijke gezondheid. De Nederlandse therapeut Filip Jan van Oenen reageert.

Ter gelegenheid van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan België verscheen voor de zomer ons boek De Lage Landen anno 2050. Daarin reflecteerden schrijvers, denkers en historici over verleden en toekomst van Vlaanderen en Nederland.

Hoogleraar klinische psychologie Paul Verhaeghe schreef een bijdrage getiteld ‘Hoe hoger de ongelijkheid, hoe dieper de ellende: de ontsporing van onze geestelijke gezondheid’. In zijn lezing in Arminius, die we organiseren met Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren, gaat Verhaeghe dieper in op de relatie tussen ongelijkheid en psychologisch welzijn, waarbij hij ook refereert aan zijn recente boek Onbehagen.

In de afgelopen jaren is het aantal volwassenen met een psychische aandoening enorm gestegen: maar liefst een op de vier Nederlanders heeft geestelijke problemen, voornamelijk angst en depressie. De stijging is het grootst bij jongvolwassenen (jonger dan 35), waar de aantallen verdubbeld zijn.

Volgens de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe is de belangrijkste oorzaak de alsmaar toenemende ongelijkheid tussen mensen. In de toekomst ziet hij de geestelijke gezondheid hierdoor nog verder dalen. De ongelijkheid zorgt overigens niet alleen voor geestelijke problemen bij armeren, ze treft alle lagen van de bevolking. Verhaeghe geeft een brede analyse van dit probleem en komt met suggesties voor oplossingen.

Na de lezing gaat hij in discussie met de Nederlandse arts en gezinstherapeut Flip Jan van Oenen. Moderator: Marianne Vorthoren. Hoofdredacteur Hendrik Tratsaert leidt de avond in.

Inschrijven kan via deze link.

De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst

In veertien essays kijken schrijvers, denkers en historici naar België en Nederland. Wat is hun gezamenlijke geschiedenis en hoe werkt die vandaag nog door? Hoe goed werken beide landen vandaag samen en begrijpen ze elkaar wel altijd? En vooral: wat brengt de nabije toekomst? Hoe staan de Lage Landen ervoor in 2050?

De Lage Landen anno 2050 is een tijdreis tussen toen en straks, ingeleid door Mark Rutte en Alexander De Croo, met essays van Arnon Grunberg, Niña Weijers, Alicja Gescinska, Geert Buelens, Paul Verhaeghe en vele anderen.

Beluister ook onze bijbehorende podcast, waarin Paul Verhaeghe en Lotte Jensen hun blik delen op de samenleving vandaag en morgen.

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [0000000000002a850000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)