Grensoverschrijdend festival Les Flandroyantes brengt artistieke verwondering tussen heuvels en zee
Voor de vierde editie van het festival Les Flandroyantes (4 tot 14 mei) trekken de organisatoren opnieuw de grensoverschrijdende kaart. Le Bateau Feu (Duinkerke) en Le Vivat (Armentiers) zoeken de acht steden van de Communauté de communes Flandre Lys in Frans-Vlaanderen op en vullen deze samenwerking aan met Belgische partners: het Cultuurcentrum CasinoKoksijde en het Cultuurcentrum van Comines (Komen).
Circus in het bos, een interactieve wandeling of een muzikale boottocht… Het festival Les Flandroyantes, dat plaatsvindt tussen 4 en 14 mei, is dé gelegenheid om erop uit trekken en de streek te ontdekken. Het festival wil een duurzaam kader ontwikkelen voor grensoverschrijdende culturele ontwikkeling en het wil opkomend talent uit Frankrijk en België een creatie- en presentatieplek bieden. Ludovic Rogeau, directeur van Le Bateau Feu in Duinkerke: “Les Flandroyantes is een beetje een gek project, vanuit het verlangen om anders te denken, buiten de klassieke paden van hoe cultuur wordt georganiseerd. Het project Flandroyantes is opgebouwd rond sterke waarden die de teams van de partnerorganisaties delen: een pluralistisch en evenwichtig programma, toegankelijkheid voor een zo groot mogelijk aantal mensen en een ontmoeting met de streek. Het grensoverschrijdende evenement is gebaseerd op de gemeenschappelijke kenmerken van de bevolking en haar gemeenschappelijke identiteit.”
© Ian Grandjean
Een ontmoeting met de regio
De vier partners, twee Belgische en twee Franse cultuurorganisaties werken al sedert de tweede editie samen. Ze brengen mensen en middelen samen en bedenken in team het grensoverschrijdende programma.
© Ian Grandjean
Niet enkel het team, ook de artiesten en het publiek raken op die manier over de grens met elkaar in dialoog. “Door zich naar de andere kant van de grens te begeven en daar de anderen, Fransen en Belgen, te ontmoeten via de universele taal van dans, circus en beeldende kunst bevorderen de festivalpartners de mobiliteit van de inwoners en de artiesten, net als de culturele en artistieke uitwisselingen”, zegt Ludovic Rogeau.
“Dit is een meerwaarde voor de teams van de partnerorganisaties die op die manier hun knowhow verhogen en ook voor de artiesten, via de coproductie, ondersteuning en ontwikkeling van hun reputatie. Les Flandroyantes is een gelegenheid om de bewoners een boeiende ontmoeting aan te bieden met opkomende kunstenaars.
De kwaliteit van dit evenement is niet enkel af te meten aan de realisatie ervan, maar ook aan de manier waarop er wordt samengewerkt. De samenwerking tussen de teams, de bespreking van de programmeringskeuzes, uitwisseling van praktijken, gezamenlijke ontmoetingen, de ontmoeting tussen de artiesten en de inwoners zijn allemaal hefbomen voor het ontwikkelen van acties ten gunste van een gemeenschappelijke identiteit op het grondgebied van de Franse en Belgische Westhoek.”
Een divers programma
De vierde editie van het festival gaat van start met Portraits dansés, een avond met drie dansperformances in Duinkerke, een paar dagen later gevolgd door Le Sol oblige in Armentières. Een unieke avond wordt Promenons-nous dans les bois in het bos van Ploegsteert op 5 mei. Tussen de bomen vind je circusartiesten en troubadours. Al wandelend val je van de ene verrassing in de andere.
Het festival wil opkomend talent uit Frankrijk en België een creatie- en presentatieplek bieden
In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 mei vindt het hoogtepunt plaats van het festival. Op zaterdag vaart een paradeboot van Armentières naar Merville. In Haverskerque kan je een geluidswandeling volgen. Ook nog op zaterdag brengen performancekunstenaars Marine Fontaine, Anna Czaspki en Bruno de Wachter ‘Balade insolite’, een originele ontdekking van het landschap. Samen met drie groepen deelnemers uit Merville, Duinkerke en Koksijde hebben de kunstenaars via wandelingen een moment voorbereid dat in Merville een vrolijke finale krijgt. ‘s Avonds kan je het Bal oxygène bijwonen in Merville.
Zondag is het dan de beurt aan een artistieke fietstocht vanuit Sailly-sur-la-Lys en een picknick in Fleurbaix. Elke avond van het weekend kan je het circusspektakel En Attendant le Grand Soir
zien, waarbij negen circusartiesten de dialoog met het publiek aangaan.
Je ziet, geen gebruikelijk cultuurfestival, maar een reeks evenementen waarbij nadrukkelijk een beroep wordt gedaan op de participatie van het publiek van beide kanten van de grens.