Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Leo Apostel. Een leven voor het onderzoek
0 Reacties
Voor abonnees

Leo Apostel. Een leven voor het onderzoek

(Jacques de Visscher) Ons Erfdeel - 1991, nr 1, pp. 54-64

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Overzicht van het (verrassende) leven en werk van de Vlaamse filosoof en logicus Apostel, die zijn hele bestaan in het teken heeft gesteld van het (interdisciplinaire) onderzoek. Er wordt aandacht besteed aan zijn studietijd en jong docentschap, aan de leermeesters die hij heeft gehad en de invloeden die hij heeft ondergaan. Onder vele anderen, worden de namen genoemd van Chaïm Perelman, Rudolf Carnap en Jean Piaget. Verder wordt Apostel gevolgd in het verloop van zijn docentschap, en in de evolutie van zijn denken. Zo wordt ondermeer stilgestaan bij zijn houding t.o.v. religie en atheïsme, die hij gelijkelijk geïnspireerd ziet door het mystieke als algemeen menselijke karaktertrek. Als algemeen fundament van zijn werk wordt het streven naar interdisciplinariteit genoemd - als manier om de eenzijdigheid van het onderzoek te vermijden en vruchtbare synthesen mogelijk te maken - en zijn daarbij aansluitende strijd om de muren van verzuilde instellingen te doorbreken.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.