Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Lees onze recensies van de kanshebbers op de Libris- én de BNG Bank-literatuurprijs
0 Reacties
literatuur

Lees onze recensies van de kanshebbers op de Libris- én de BNG Bank-literatuurprijs

De Libris Literatuur Prijs heeft zijn opmerkelijke longlist bekendgemaakt: amper grote namen, veel nieuwe gezichten. De BNG Bank Literatuurprijs kwam meteen met een shortlist van drie kanshebbers. Wij zetten alle genomineerden op een rijtje, met links naar onze recensies.

De jury van de Libris Literatuur Prijs heeft uit tweehonderd ingezonden titels achttien romans geselecteerd voor zijn longlist. Hieronder vind je een overzicht met links naar onze recensies.

Frouke Arns – De gelijktijdigheid der dingen (De Arbeiderspers)

Niet besproken.

Leonieke Baerwaldt – Hier komen wij vandaan (Querido)

Niet besproken.

Nico Dros – Willem die Madoc maakte (Van Oorschot)

In zijn vijfde roman wekt Nico Dros de raadselachtige auteur van het Middelnederlandse epos Van den Vos Reynaerde tot leven. Dankzij Dros’ vernuftige schets van deze Willem en het fraaie beeld van de middeleeuwen komen we te weten wat voor boek Willems al even mysterieuze Madoc zou kunnen zijn.

Lees onze recensie

Rob van Essen – Miniapolis (Atlas Contact)

Ook in zijn negende roman tast Rob van Essen de grenzen van het normale af en rekt hij het alledaagse op tot exuberante proporties, terwijl alles toch aannemelijk en geloofwaardig blijft.

Lees onze recensie

Willem du Gardijn – Het einde van het lied (Koppernik)

Met Het einde van het lied componeerde Willem du Gardijn een drieluik van verhalen. Hoewel deze drie ‘liederen’ qua vorm op zichzelf kunnen staan, zijn ze inhoudelijk verbonden door één figuur: keizer Hadrianus. Het ongewisse van zijn overlijden vormt de thematische rode draad die de drie delen van deze krachtige roman met elkaar verweeft: hoe ga je om met het naderende levenseinde?

Naar de recensie

Mariken Heitman – Wormmaan (Atlas Contact)

Niet besproken. Haar debuutroman recenseerden we hier.

Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo|Anthos)

“Met deze grote roman schreef Auke Hulst een van de sterkste boeken van de laatste jaren”, noteert Mathijs Sanders in zijn recensie.

Jilt Jorritsma – Was (Lebowski)

In Was schuift debutant Jorritsma de lineaire tijd aan de kant, en bouwt zo een fascinerend, mysterieus verhaal over het terugvinden van het verleden en het doorbreken van de cirkel van het leven.

Naar onze recensie

Marie Kessels – Levenshonger (De Bezige Bij)

Niet besproken. In ons archief vind je meer over haar eerdere werk.

Deniz Kuypers – De atlas van overal (Atlas Contact)

Niet besproken.

Renée van Marissing – Onze kinderen (Querido)

Niet besproken.

Vonne van der Meer – Naar Lillehammer (Atlas Contact)

Niet besproken. In ons archief vind je meer over haar eerdere werk.

Sholeh Rezazadeh – De hemel is altijd paars (Ambo|Anthos)

Amper zes jaar woont Sholeh Rezazadeh in Nederland, maar dat blijkt lang genoeg om het Nederlands een eigen, poëtische klank mee te geven. Haar debuut De hemel is altijd paars is een dromerig boek over de liefde voor bomen en eenzaam overleven in een nieuw land.

Lees hier onze recensie

Rinus Spruit – De verlossing van Jacob Smallegange (Cossee)

Niet besproken.

Caro van Thuyne – Lijn van wee en wens (Koppernik)

In dit romandebuut volgen we de lange tocht van een rouwende vrouw, die haar verdriet verwerkt door nieuwe woorden te verzinnen en toe te geven aan haar ‘velverlangen’. Van Thuyne won met dit boek de Bronzen Uil 2021.

Naar onze bespreking

Lisa Weeda – Aleksandra (De Bezige Bij)

Niet besproken.

Robbert Welagen – Raam, sleutel (Nijgh & Van Ditmar)

Ook in zijn negende roman laat Welagen zijn hoofdpersonage verlangen naar een ander leven. Zijn ingetogen stijl doet de kleinste details oplichten in dit verhaal over rouw en verlies.

Naar onze recensie

Uit deze titels kiest de jury op maandag 28 februari zes boeken voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. En op maandag 9 mei maakt de juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb bekend wie van die zes de prijs, goed voor 50.000 euro, ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Jeroen Brouwers voor Cliënt E. Busken.

BNG Bank Literatuurprijs

Voor de BNG Bank Literatuurprijs, een oeuvreprijs voor jonge, nog niet doorgebroken auteurs, zijn er nog drie kandidaten. We bespraken hun drie genomineerde titels:

Persis Bekkering – Exces (Prometheus)

Dat ze indringend over klassieke muziek kan schrijven bewees Bekkering met haar debuut Een heldenleven (2018). In opvolger Exces heeft ze het over een geheel andere soort muzikale beleving: de ravecultuur, die ze schetst als ‘een herhaling van nu’s, waarin er enkel een intens heden bestaat’.

Lees onze bespreking

Carmien Michels – Vaders die rouwen (Querido)

Met haar verhalenbundel mikt Michels hoog: ze wil iets wezenlijks vertellen over rouw en kwetsbare vaders. Daarbij schippert ze tussen poëtische verstilling en komische uitbundigheid, waarbij kleine details haar schrijfplezier blootleggen.

Naar onze recensie

Roos van Rijswijk – De dwaler (Querido)

Push-ups voor de verbeelding, dat zijn de korte verhalen van Roos van Rijswijk. Je kunt ze het best in setjes lezen, voor sommige heb je net de kracht niet, maar toch geven ze je ook dan een enorm voldaan gevoel. Zelfs op haar meest ongrijpbare momenten daagt Van Rijswijk je uit om, door je weerstand heen, je voorstellingsvermogen op te rekken.

Lees onze recensie

De winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs wordt later dit jaar bekendgemaakt. Zij ontvangt 15.000 euro. Vorig jaar kreeg Merijn de Boer de prijs voor zijn roman De Saamhorigheidsgroep.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.