Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Zijn er nog taalspanningen in Voeren?
0 Reacties
video De taalgrens, 60 jaar later
taal

Zijn er nog taalspanningen in Voeren?

Zorgt de taalgrens zestig jaar na haar ontstaan nog altijd voor spanning tussen Franstaligen en Nederlandstaligen in België? In vijf reportages zoeken de Waalse journalist Aubry Touriel en de Vlaamse videomaker Muriel Grégoire naar antwoorden bij bewoners en experts. Voeren (Les Fourons) was het toneel van grote taalconflicten in de jaren 1980. Zijn er nog spanningen tussen Franstaligen en Nederlandstaligen? Ontdek het in deze derde aflevering.

https://www.youtube.com/embed/nBkr3gZpqp0

Met de vaststelling van de taalgrens ging Voeren over van Wallonië naar Vlaanderen. Dat leidde tot grote communautaire spanningen, die een climax bereikten in de jaren 1980. Honderden Vlaams-nationalisten wilden het Vlaamse karakter van de gemeente, die op dat moment werd bestuurd door de Franstalige burgemeester José Happart, benadrukken. Ze organiseerden marsen waaraan zo'n vierduizend betogers deelnamen. Het conflict ontaardde. Er volgden gevechten tussen Frans- en Nederlandstaligen, en er vonden zelfs schietpartijen plaats. De toenmalige regering moest aftreden. Je kunt dus wel stellen dat Voeren haar stempel heeft gedrukt op de Belgische geschiedenis.

Hoe ziet het leven er decennia later uit voor de inwoners van deze gemeente aan de grens met Nederland? Zijn er nog steeds spanningen? Om dat te weten te komen, gaan we langs bij voormalige burgemeesters Nico Droeven (Retour à Liège) en Huub Broers (N-VA).

De reeks De taalgrens, 60 jaar later kwam tot stand met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Reeks

De taalgrens, 60 jaar later

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.