Deel artikel

Lees de hele reeks
geschiedenis podcast

Kris vluchtte met zijn ouders van Leopoldstad naar België, vlak voor de onafhankelijkheid: ‘Ik heb mij altijd een witte Afrikaan gevonden’

14 oktober 2024 2 min. leestijd Postkoloniaal België en Nederland

In 1960 werd Congo onafhankelijk, nadat het meer dan vijftig jaar een Belgische kolonie was. De koloniale ideeën van toen zijn nog steeds niet helemaal afgeschud. Maar er beweegt wat. In de vijfdelige podcastreeks De Conversaties gaat journalist Liesbeth Gijsel op zoek naar de mens in het verhaal van de kolonisatie. In deze tweede aflevering blikt Kris terug op zijn vroege ervaringen in Congo, en die van zijn ouders.  

Hoe werkt het kolonialisme vandaag door? In De Conversaties, een podcastreeks van Avansa Oost-Brabant, gaat journalist en podcastmaker Liesbeth Gijsel op zoek naar verhalen over kolonisatie. Vier personen delen hun ervaringen.

In deze tweede aflevering: Kris is geboren in Congo, dat toen nog Zaïre heette, en vluchtte als kleuter met zijn ouders en zijn broers naar België, in de woelige tijden vlak voor de onafhankelijkheid.

Elke podcastgast deelt iets dat voor hen het verhaal van kolonisatie en dekolonisatie symboliseert. Kris koos voor een beeldje van een zwart jongetje, dat tegelijk een collectebus is. “Vroeger stond er in elke winkel, op elke toonbank, in elk dorp, zo’n beeldje, dat ‘ja’ knikte als je een cent in de gleuf stak.” Het geld ging naar de Belgische katholieke missiewerken in Congo.

Beluister de podcast

De Conversaties

Bijna 150 jaar geleden is het dat de Belgische koning Leopold II Congo in handen kreeg. Daarna werd het meer dan 50 jaar een Belgische kolonie of zeg maar, de graaikamer voor de Belgische bedrijven en banken op de kap van de Congolezen. Terwijl Belgische kinderen op school leerden dat het allemaal draaide om ontwikkeling, om beschaving van die arme zwarten.

De koloniale ideeën van toen zijn vandaag nog steeds niet helemaal afgeschud. Ook bij sommige Afrikanen blijken bepaalde ideeën er nog steeds ingeprent. Maar er beweegt wat en de meningen zijn soms verhit. Moeten alle standbeelden van Leopold II tegen de vlakte? Mag je nog “blank” zeggen en wat met het n-woord? Hoe kijkt de oudere generatie Belgen daar tegenaan? En wat denken mensen in België met roots in de voormalige kolonies?

Achter elk groot plaatje zitten mensen van vlees en bloed. Achter elke discussie gaan mensen schuil met een uniek verleden. En met twijfels, dat ook, want geen enkel verhaal is louter zwart-wit.

Journalist en podcastmaker Liesbeth Gijsel gaat in vijf afleveringen op zoek naar de mens in het verhaal van de kolonisatie. Op zoek naar verbinding, weg van zwart-wit, richting begrip en veel kleuren.

De Conversaties is een podcast van Avansa Oost-Brabant in samenwerking met de stad Leuven.

Liesbeth Gijsel

journalist en podcastmaker

foto © Tom Lefevere

Geef een reactie

Lees ook

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [0000000000002a850000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)