Publicaties
Koortsachtige gretigheid. Het landschap van de polyfonisten van Paul Van Nevel en Luk Van Eeckhout
0 Reacties
© Luk Van Eeckhout
© Luk Van Eeckhout © Luk Van Eeckhout
Voor abonnees
kunst

Koortsachtige gretigheid. Het landschap van de polyfonisten van Paul Van Nevel en Luk Van Eeckhout

Het landschap van de polyfonisten is een precieus, prestigieus kijk-, lees- en grasduinboek. Het is de langverwachte, geduldig voorbereide liefdesverklaring van musicoloog Paul Van Nevel en fotograaf Luk Van Eeckhout aan de in hun tijd wereldberoemde vijftiende- en zestiende-eeuwse zangers-componisten uit het gebied dat vandaag de grensstreek tussen Frankrijk en Vlaanderen vormt: Josquin Desprez, Guillaume Dufay, Orlandus Lassus en anderen.

En het is, zoals dat gaat wanneer het hart vol is en de mond overloopt, een vat vol tegenstellingen: tussen loepzuivere observatie en bedenkelijke logica, diepe kennis en hineininterpretierung, scherp van de snee en mistig wishful thinking.

Let wel, het boek wil uitdrukkelijk geen wetenschappelijke studie zijn. Dat ware wellicht ook onmogelijk, over een representatietheorie zoals Van Nevel er ons hier een wil voorleggen, waarbij hij aspecten van de wereld buiten de muziek (al te) concreet weerspiegeld ziet in compositorische techniek. Meer nog, we kunnen ons voorstellen dat het voor een levenslange vorser als Van Nevel een opluchting, misschien zelfs een soort overtreffende trap van guilty pleasure moet zijn geweest om zich uit liefde voor zijn onderwerp eens volledig te laten gaan in poëtische speculatie. Want ook die kan leerrijk zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€5/maand

€50/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be