Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Kinderen van het ABN’: een audioverhaal over Vlamingen en hun taal
0 Reacties
podcast Kinderen van het ABN
taal

‘Kinderen van het ABN’: een audioverhaal over Vlamingen en hun taal

In de nieuwe audiodocumentaire Kinderen van het ABN vertelt Miet Ooms vanaf 30 september het naoorlogse verhaal van de Vlamingen en hun taal. Beluister hier de trailer.

Zeventig jaar geleden was Vlaanderen nog een landelijke regio met een Franstalige elite en een overwegend dialectsprekende bevolking. Op drie generaties tijd heeft het Nederlands de plaats van het Frans ingenomen in het openbare leven. Hoe hebben de Vlamingen dat klaargespeeld? Wie bepaalde er wat goed Nederlands is? Wie doet dat nu? Welke rol speelt de openbare omroep? En welke rol de Nederlanders? Wat vinden de mensen nu zelf van hun eigen taal? In de nieuwe audiodocumentaire Kinderen van het ABN vertelt Miet Ooms het naoorlogse verhaal van de Vlamingen en hun taal.

Beluister hier alvast de trailer.

Een verhaal in vier afleveringen

In de eerste drie afleveringen van de podcast komen ABN-activisten, taaladviseurs, tv-presentatoren en woordenboekmakers aan het woord. Ze vertellen over hun activiteiten, ervaringen en bevindingen.

In de vierde aflevering is het de beurt aan gewone taalgebruikers. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en achtergronden praten over hoe de veranderende tijden invloed hebben gehad op hun taalgebruik.

Luister vanaf 30 september

De eerste aflevering van Kinderen van het ABN verschijnt op de eerste dag van de Week van het Nederlands, 30 september, op de lage landen.

Luisteren kan via Spotify, Soundcloud, Google Podcasts en Apple Podcasts.

Kinderen van het ABN is een podcast voor de lage landen, met de steun van het Fonds Pascal Decroos, het Algemeen Nederlands Verbond en deAuteurs.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.